Op zoek naar iemand die past bij jouw bedrijf? Werkzoekenden kunnen online heel veel tips vinden over hoe ze hun sollicitatiegesprek het beste aan kunnen pakken. Maar als werkgever zijnde, hoe zorg je er dan voor dat je je kandidaat op de juiste manier aan de tand voelt? Welke vragen moet je stellen? Waar moet je op letten? Je wil er natuurlijk zo goed mogelijk achter komen of de sollicitant in het plaatje past die jij voor ogen hebt.
1. Voorbereiding
De sollicitatieprocedure begint voor de werkgever bij het plaatsen van een vacature. Hierbij is het zeer belangrijk dat de functieomschrijving en –eisen zo concreet en duidelijk mogelijk worden beschreven. Hoe beter je deze beschrijving maakt, hoe beter de sollicitanten zullen passen bij de functie. Bovendien is je bereik van sollicitanten zo afgebakend en ontvang je dus minder brieven, maar wel de juiste sollicitanten. Hierna selecteer je een X aantal beste sollicitanten voor een eerste sollicitatiegesprek.
Als werkgever is het, net als voor de sollicitant, belangrijk dat je je goed voorbereid op het sollicitatiegesprek, zodat je weet wie je voor je hebt en wat je precies van elke sollicitant wilt weten.
2. Basisvragen
Het sollicitatiegesprek is hét moment waar je de sollicitant aan de tand kunt voelen. Er zijn een aantal algemene vragen die vaak gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek. Het betreffen de standaard basisvragen, maar deze mogen zeker niet ontbreken. Dit zijn de vragen waarop sollicitanten vaak goed voorbereid zijn en die zij makkelijk kunnen beantwoorden:
- Wat zijn je sterke en zwakke punten?
- Waar zie je jezelf over vijf jaar?
- Waarom zou je bij ons bedrijf willen werken?
- Wat kun je mij vertellen over ons bedrijf?
- Waarom moeten we jou aannemen en niet een andere sollicitant?
- Wat vond je het minst leuk/meest leuke aan je vorige baan?
- Wat zou voor jou het ideale bedrijf zijn?
- Hoe zouden je huidige collega’s je omschrijven?
- Hoe zouden je vrienden je omschrijven?
- Wat verwacht je van ons bedrijf en de functie?
- Waarom ben je op zoek naar ander werk?
3. Hersenkrakers
Als je een inschatting wilt maken van de sollicitant zijn creatieve brein en inzicht, kun je een aantal hersenkrakers voorleggen. Deze vragen zijn niet alleen anders dan andere vragen, deze vragen kunnen ook het sollicitatiegesprek een leuke en ontspannen wending geven. Het kan verhelderend werken om één van deze vragen mee te nemen. Je krijgt bijvoorbeeld een inzicht in iemands improvisatievermogen, humor en paraatheid.
- Als je een dier zou willen zijn, welke zou je dan kiezen?
- Welke superkracht zou je willen bezitten?
- Hoe zou je een vliegtuig wegen als je geen weegschaal had?
- Wat zou je doen als je tien miljard euro zou winnen?
4. Tot slot
Hieronder nog een aantal vragen die je veel inzicht kunnen geven over de sollicitant. Ze worden zelden gevraagd tijdens sollicitaties.
Waar word je gelukkig van?
Je wilt graag weten of de sollicitant bij jouw bedrijf past. Het is belangrijk dat deze persoon gelukkig wordt in de functie die hij of zij mag gaan vervullen. Je kunt al snel aanvoelen of de persoon gelukkig gaat worden.
Vertel eens waarom je die keuzes hebt gemaakt in je leven tot nu toe?
Dit is best wel een diepgaande vraag. Je komt erachter of de sollicitant zelf beslissingen neemt. Leeft hij of zij zijn eigen leven of is het leven iets wat hem overkomt? Er komt bij deze vraag vaak veel bruikbare informatie naar boven.
Wat is de belangrijkste factor van jouw succes en waarom?
Deze vraag kent eigenlijk geen goede of foute antwoorden. Het laat zien hoe iemand in het leven staat. Je komt er snel achter wat voor die persoon belangrijk is. De één vertelt over winstgevende projecten en de ander vertelt over de fijne balans tussen privé en werk.