Site pictogram Het Kantoorkompas

5 tips om die klus te klaren

tips om de klus te klaren kantoor

De deadline voor dat artikel komt dichterbij en je hebt nog niet eens een begin gemaakt. Je moet je eigenlijk even concentreren om dat rooster te maken. Aan het einde van de dag heb je van alles gedaan, behalve dat wat je van plan was. Wist je dat 66% van de Nederlander zich in zijn werk laat leiden door de grillen van anderen en het lastig vindt om prioriteiten te stellen? Herkenbaar? Hieronder volgen vijf tips om ruimte en tijd te creëren om te doen wat je van plan was. En heb je aan het einde een tevreden gevoel dat het gelukt is.

1. Plan tijd en ruimte in je agenda

Blok een uur of twee uur om aan die ene klus te werken. Het voorkomt dat je je door de ‘waan’ van de dag laat leiden. En negen van de tien keer is het er dan niet van gekomen. Als je tijd inplant is dat een eerste stap naar prioriteit geven aan wat belangrijk is en houd je grip op je agenda.

2. Laat je niet verlokken tot eenvoudige klusjes

Het is verleidelijk om eerst die kleinere, makkelijke klusjes te doen. Eerst je mail checken of gaan opruimen geven je voor een kort moment een tevreden gevoel. Maar als dit ervoor zorgt dat je niet toekomt aan die belangrijke klus die je op je lijstje had staan, is het effect uiteindelijk tegenovergesteld.

3. Doe de deur van je kantoor dicht

Of zoek, als je niet over een eigen kantoor beschikt, een ruimte waar je ongestoord kunt werken. Licht eventueel je secretaresse in dat je het komende uur niet gestoord kunt worden.

4. Zet je telefoon uit of op zijn minst alle meldingstonen uit

Leg je telefoon uit het zicht in je tas of in een kast.

5. Zet internet uit op je computer

Wanneer je internet niet nodig hebt voor je werk, is het raadzaam om internet uit te zetten op je computer. Zo kom je niet in de verleiding om tussendoor je Facebook of mail te checken. Want weet je dat het zo’n 20 min kost om vervolgens weer op het concentratieniveau te zijn waarop je bezig was vóór je afgeleid werd?

Probeer van bovenstaande punten een gewoonte te maken. Het helpt je om verleidingen te vermijden in plaats van ze te weerstaan. Een sterke gewoonte i.p.v. een sterke wilskracht kost een stuk minder energie en is beter vol te houden.
Je zult verbaast staan hoeveel werk je verzet zonder afleidingen van buitenaf. En daar kun je zelf grip op krijgen. Durf jij de uitdaging aan?

Deze blog is geschreven door Mirjam van der Zaag, eigenaar van Glintz. Als Professional Organizer begeleidt zij mensen in het creëren van overzicht in tijd, ruimte en email. Thuis of op het werk.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  4/5]
Mobiele versie afsluiten