Werken gaat allang niet meer uitsluitend om geld verdienen. Daarnaast willen we de kans om ons te ontwikkelen. Verder te groeien. Als het even kan willen we een baan die voldoening geeft. Zodat je aan het einde van de dag niet het gevoel hebt je energie te hebben ingeruild voor wat cijfers op je bankrekening.
1: Werken als een Boeddha
Boeddhisme staat niet voor niets bekend als de religieuze traditie waarin rust en het loslaten van stress centraal staan. Hoe fijn zou het zijn als je altijd zo op je werk kunt zijn? Je niet uit het veld laten slaan door tegenslag of plotselinge gebeurtenissen, maar helder en weloverwegen ieder probleem onder ogen blijven zien?
‘Het geheim van gezondheid voor zowel de geest als het lichaam is niet te rouwen over het verleden en je geen zorgen te maken over de toekomst, maar het huidige moment wijs en eerlijk te leven’
Wil je werken als een Boeddha, dan is het de kunst om je niet op te laten jutten door de hectiek van je werk. Om volledig geconcentreerd bezig te zijn, met een rustig gemoed. Je kent vast wel het gevoel dat je in een flow terecht komt. Maximale betrokkenheid en concentratie. Dat is de staat waarin je als werkende Boeddha komt. Hiervoor is belangrijk:
- Het doel van je werk moet duidelijk zijn. Je moet weten wat je te doen staat.
- Directe feedback krijgen op je werk. Zo weet je of jij je werk goed doet.
- Uitdaging van de werkzaamheden en talenten moeten in balans zijn. Als het te uitdagend is geeft dat stress, is het te makkelijk dan ga jij je vervelen.
2: Mensen van dienst zijn
Het is voor een klant heel fijn om niet als een nummer of een lastig geval gezien te worden. Wanneer je te woord gestaan wordt door een medewerker die de tijd neemt en begrip toont voel jij je als klant serieus genomen. We willen nu eenmaal niet geleefd worden door protocollen die niet meer menselijk zijn. We zijn immers geen robots.
Met mensen werken, zoals in de zorg vraagt compassie. Dan kunnen we ons niet verschuilen achter een masker van functionaliteit. Ook al kun je niet altijd iets doen, naar iemand luisteren en meeleven kan al heel veel doen. Als je met jezelf in de knoop zit, kijk dan eens om je heen of je voor iemand iets kunt doen. Je zult zien dat jij je daarna stukken beter voelt.
3: Meebewegen
Spiritualiteit, mindfulness, zen: allemaal gaan ze ervan uit dat niets in het leven hetzelfde blijft, en dat je sterker staat wanneer je hier flexibel in mee kunt bewegen. Iets wat beweegt, is levendig en krachtig. Dat geldt ook voor jouw mindset!
Organisaties zijn voortdurend in verandering. We moeten de concurrentie voorblijven! Die veranderingen worden vaak van bovenaf besloten, maar het personeel moet er maar mee omgaan. Het is de kunst om het op je af te laten komen, het leven en je werk te nemen zoals het is. Mét alle onrust en onzekerheid. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je alles maar hoeft te slikken. Niet alle verandering is namelijk ook een verbetering! Maar je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker door niet bij iedere verandering je hakken in het zand te gooien.
En onthoud: je hebt altijd zelf de keuze wanneer je je écht niet prettig meer voelt bij alle verandering. Zit je echt niet meer op je plek? Dan kun je twee dingen doen. Je kunt gaan zitten klagen, of op zoek gaan naar een baan die beter bij je past. Welke van de twee denk jij dat meer rust en zingeving brengt?
4: Je werk goed doen en dit ook “voelen”
Niets geeft zoveel voldoening en energie aan het einde van een werkdag, als het gevoel dat je je goed bent in wat je doet. En de kern zit hem in dat gevoel. Je kunt namelijk theoretisch of technisch uitstekend zijn in je werk. Juiste opleiding. Juiste ervaring. Alles doe je precies zoals het moet worden uitgevoerd. Maar je kunt je werk ook bevlogen en met passie doen. Dan leer je en word je steeds beter, doordat je jezelf iedere dag met hart en ziel voor je werk inzet en je er energie van krijgt. Martin Luther King zei ooit:
‘Als een man zich geroepen voelt om straatveger te zijn, moet hij straten vegen zoals Michelangelo schilderde, Beethoven muziek componeerde en Shakespeare gedichten schreef. Hij zou zo goed straten moeten vegen dat iedereen op aarde of in de hemel zou stilstaan en zeggen: daar leeft een groot straatveger die zijn werk goed doet’.
Tip: Bedenk onderweg naar huis 3 dingen die je goed hebt gedaan en waar je tevreden over bent. Zo sluit je iedere werkdag weer met positieve energie af. Herhaal deze punten bij voorkeur de volgende ochtend, wanneer je weer onderweg bent naar je werk.