Site pictogram Het Kantoorkompas

Facilitair management: het belang van duurzaamheid

facilitair schoonmaak

De term duurzaamheid komt steeds vaker voor in de hedendaagse bedrijfsvoering. Hygiëne krijgt hoge prioriteit en die prioriteit is sinds de uitbraak van het coronavirus alleen maar sterker geworden. De meest uiteenlopende organisaties streven naar een duurzaam beleid, waarin onder meer hygiëne een centrale rol vertolkt. Wil je weten wat jij als (facilitair) manager kunt doen? Lees dan snel verder!

Facilitair management

Facilitair management staat momenteel volop in de spotlights. Dat komt onder meer doordat de klantbeleving steeds belangrijker wordt. Een facilitair manager richt zich op allerlei manieren op deze beleving. En dat gebeurt op een innovatieve, steeds duurzamer wordende wijze.

Inderdaad: ook, of misschien wel juist, het facilitair management ontkomt niet aan de groene golf die er momenteel over het ondernemerslandschap trekt. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met duurzaamheid. Omdat klanten en medewerkers daar waarde aan hechten. Maar ook omdat het vaker als uitdaging wordt gezien hier iets mee te doen. Het scheiden van afval en het inkopen van zogenoemde circulaire producten zijn slechts voorbeelden van wat branches als onderwijs, zorg en welzijn, recreatie én zakelijke dienstverlening kunnen verrichten op het terrein van duurzaam facilitair management.

Innovatie

Innovatie en duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda staan binnen een groot deel van de Nederlandse ondernemingen. Dat geldt voor de directie en voor de klanten, maar nergens zo veel als voor medewerkers binnen het facilitair management, waar duurzaamheid een centrale rol speelt.

Dat is ook niet vreemd, want het facilitair management is dé bedrijfstak die ook al volop bezig is met de implementatie van innovatieve oplossingen. Het scheiden van afval is daar een toonaangevend voorbeeld van. Maar er is meer. Het creëren van een energiebeleid, bijvoorbeeld. Of een waterbeleid, waarbij wordt gekeken in hoeverre water gerecycled kan worden. Daarnaast treft het facilitaire management allerlei maatregelen met betrekking tot gezondheid en hygiëne. Dat heeft in zekere zin te maken met de corona pandemie: de vraag naar hygiëne is anno nu hoger dan ooit.

Uitdagingen

Er zijn binnen bedrijven nog voldoende uitdagingen zijn om de duurzaamheid verder te verbeteren. Zo is er bijvoorbeeld weinig aandacht voor het algemene onderhoud binnen bedrijven. Een andere uitdaging op het gebied van duurzaamheid is het gebrek van concreet beleid. Met ander woorden: er is voldoende aandacht voor de term duurzaamheid, maar dit moet nog worden vertaald naar een duidelijk plan van aanpak.

Mogelijkheden

Deze uitdagingen zijn op verschillende manieren in te vullen. Te denken valt aan het gebruik van data als basis voor concrete plannen. Informatie over bijvoorbeeld kwaliteiten en prestaties leert je als organisatie wáár kansen liggen en hoe deze zijn te benutten. Het helpt mogelijk ook om concrete doelen te stellen, welke je later kunt herleiden tot een facilitair beleid. Is er geen facility manager? Schakel dan de hulp in van een professioneel schoonmaakbedrijf, grote kans dat jouw mogelijkheden dan verder reiken dan enkel het scheiden van papier en plastic. 2020 is het jaar voor verduurzaming van het facilitair management!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Mobiele versie afsluiten