Inmiddels zijn wij in Nederland uit een diep economisch dal gekropen. Wel heeft de economische crisis een aantal slachtoffers geëist. Een flink aantal winkelketens als de V&D, Bever en de Freerecordshop zijn failliet gegaan. Dit heeft met name te maken met de komt van andere retailketens en het online winkelen. Momenteel maken Blokker en Bart Smit flinke wat veranderingen door om een speler te blijven in de markt. Als werknemer van een reorganiserend bedrijf kunnen wij begrijpen dat er onzekerheid speelt. Er is immers een kans dat jouw baan op de tocht staat. Wees echter niet bang, een reorganisatie biedt op meerdere manieren ook kansen.
Oorzaken reorganisatie
Reorganisaties kunnen verschillende oorzaken hebben, maar zijn wel op te delen in twee verschillende oorzaken: interne oorzaken en externe oorzaken. Bij interne oorzaken kun je denken aan wanbeleid door het management, een te hoog ziekteverzuim of te lage productie. Externe redenen kunnen heftige concurrentie zijn, nieuwe wetten, krimpende markt of dalende winst.
Om te beginnen met een ‘worst case scenario’: je wordt ontslagen. Heel vervelend, maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Vaak krijg je twee opties aangeboden. Eén hiervan is het aanvragen van een uitkering bij het UWV voor bepaalde periode. Deze periode biedt jou om opnieuw een baan te vinden. Ook kun je vragen aan jouw werkgever om je in een outplacement traject te plaatsen. Dit traject is erop gericht om jou zo snel mogelijk weer aan te bak te helpen bij een andere werkgever. Denk hierbij aan het opsturen van vacatures, een sollicitatietraining en het inzichtelijk maken van jouw sterktes en zwaktes. Outplacement verhoogt jouw kansen op een nieuwe baan tot wel 75%, zelfs in economisch moeilijke tijden.
Gevolgen reorganisatie
Uiteraard hoeft een reorganisatie niet gelijk te betekenen dat jij jouw baan verliest. De werkgever zal als geen ander jouw waarden kennen en er waarschijnlijk alles aan doen om jou binnen de organisatie te houden. Het is ook mogelijk dat je naar een andere locatie wordt overgeplaatst of wordt omgeschoold naar een nieuwe functie binnen de organisatie. Een reorganisatie biedt ook de kans om intern verder te groeien doordat er nieuwe functies vrijkomen.
Wees ervan bewust dat je er wel degelijk op achteruit kan gaan. In sommige reorganisaties wordt een loonoffer gevraagd van de werknemers. Dit hoeft niet persé in de vorm van salaris, maar kan ook betrekking hebben op secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto van de zaak, reiskosten vergoeding of pensioen.
Heb jij weleens een reorganisatie meegemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe dat is verlopen, laat een reactie achter!