Iedere werkgever wilt er uiteraard voor zorgen werknemers het naar hun zin hebben op werk en dat het verzuim zo laag mogelijk wordt gehouden. Echter komt het veel voor dat er meer verzuim is, dan in eerste instantie werd gedacht. Zo komt langdurige ziekte onder werknemers met enige regelmaat voor en hierdoor loopt het verzuim aardig op. Maar wat kun je als werkgever hiertegen doen? We helpen je graag verder!
Mogelijkheden arbodienst
Als werkgever heb je ten allen tijden de mogelijkheid om een arbodienst in te schakelen. Een arbodienst kan je namelijk ondersteunen en adviseren op het gebied van ziekteverzuim. Ondersteuning is er ook op het gebied van arbeidsomstandigheden en begeleiding bij bijvoorbeeld slachtofferhulp of bij andere opgelopen trauma’s. Zo is het mogelijk om een werknemer die langdurig ziek is geweest, opnieuw te integreren door middel van een arbodienst. Zij zullen samen met de werkgever een plan opstellen, zodat de persoon in kwestie wordt geholpen met de terugkeer op de werkvloer. Een goed re-integratieplan verlaagt het risico op extra verzuim.
Een andere mogelijkheid is om de werkvloer beter in te richten en processen veiliger te maken. Door gebruik te maken van de expertise van een arbodienst, blijft verzuim van het personeel zo laag mogelijk. Daarnaast kunnen werknemers die langdurig ziek zijn geweest, snel weer hun plaats innemen bij het bedrijf.
Voordelen arbodienst
Een voordeel van het inschakelen van de arbodienst, is dat zij zelfstandig en onafhankelijk zijn. Zodoende krijg je altijd een probleemanalyse en ondersteuning die volkomen onpartijdig is. Ook hoeft de arbodienst niet aangestuurd worden. De Arbodienst neemt namelijk een groot deel van de verzuimbegeleiding op zich, om zo een probleemanalyse op te stellen van hoge kwaliteit. Echter heb jij als werkgever nog wel enkele taken die je zelf moet uitvoeren. Dit zijn de volgende drie zaken:
- Uiterlijk op de 4e ziektedag van de werknemer een melding maken bij de arbo
- Na 8 weken (sinds de eerste ziektedag) een plan van aanpak voor re-integratie op hebben gesteld
- Indien de werknemer na 42 weken nog (steeds) ziek is, dan ben je verplicht dit door te geven aan het UWV
Expertise arbodienst
Naast het voorkomen en verminderen van ziekteverzuim, kent de arbodienst ook grote expertise op het gebied van de Arbowet. Deze wet bevat regels voor werkgevers en werknemers zodat de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers worden gewaarborgd. Een arbodienst kan je als werkgever helpen bij het goed naleven van deze wet.
Wat doe jij als werknemers langdurig ziek zijn? Laat het ons weten in een reactie!