Niemand is een geboren onderhandelaar. Het vergt veel ervaring en oefening om een goede onderhandelaar te worden. Een cursus onderhandelen zou een sterke basis kunnen vormen. Hier zijn een aantal tips om je te helpen.
1. Goed voorbereiden
Een goede voorbereiding is cruciaal. Vaak bereiden we ons niet goed voor een gesprek, hierdoor kun je onzeker overkomen en dat wil je niet als je een grote deal gaat afsluiten. Door goed voor te bereiden weet je waar je over wilt praten. Zet je argumenten op papier en bepaal je ondergrens. Heb een duidelijk doel voor je ogen. Wat verwacht je van je gesprekspartner en wat zullen de obstakels zijn?
2. Discussie en exploreren
Je wilt als eerst dat je een band krijgt met je onderhandelaar. Zorg dat je iets gemeenschappelijks hebt met de ander. Doordat jullie de zelfde interesses hebben kan dat voor een aangename sfeer zorgen. Probeer over onderwerpen te praten waar je het met elkaar eens bent en zeg dat je uit bent op een win/win situatie. Probeer de ander ook te laten inzien waarom hij of zij met u moet samenwerken. Er kunnen verschillende redenen zijn. Je wilt bijv. een grote bestelling doen of je bied een andere een betrouwbare langetermijnrelatie enzovoorts. Probeer ook niet snel een oordeel te hebben over een product of het te bekritiseren. Leg vooral op een genuanceerde manier uit waarom dat ene bedrag niet werkt voor jou. Door een positieve sfeer te creëren in een gesprek, komt er vaak een betere deal uit. Een cursus gesprekstechnieken zou je erg op de weg helpen
3. Compromissen sluiten
Geef jezelf de tijd wanneer je compromissen gaat sluiten. Denk eerst na en ga niet gelijk ja zeggen. Een vasthoudende en krachtige opstelling maakt je sterker in onderhandelingen. Probeer ook meer flexibiliteit en inlevingsvermogen te tonen, want uiteindelijk ben je toch afhankelijk van de medewerking van een ander. Benoem je voordelen voor de tegenpartij en probeer je te verplaatsen in de ander.
4. Beter geen deal dan een slechte deal
Als je een slechte deal hebt gesloten kun je er heel lang aan ergeren. Het kan ook je relatie met je onderhandelingspartner verstoren. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je op tijd stopt. Luister naar je intuïtie of een raadgever en vertrouw daar op. Het is belangrijk dat je niet te emotioneel word. Denk rationeel en stop de onderhandelingen. Probeer het nog goed af te sluiten met een lunch of kopje koffie. Het is belangrijk dat je de relatie in stand houd. Hiermee investeer je in de toekomst en je weet nooit wat er later kan gebeuren. Niet alle onderhandelingen komen tot een succesvol eind. Dit hoort er allemaal bij.
Succes!