6 tips voor een duurzaam kantoor

1

Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid in het bedrijfsleven. Niet zo gek, want duurzame werkplekken zijn niet alleen veel beter voor het milieu, het kan ook financieel veel verschil maken. Het duurzaam maken van je kantoor lijkt misschien veel werk, maar een aantal stappen zijn zo gezet! Zo maak je met een paar kleine veranderingen toch een groot verschil. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Wij hebben wat tips voor je verzameld.

1. Vervang de lampen

Het lijkt bijna te voor de hand liggend: in de kantoorverlichting de gloeilampen vervangen door spaarlampen en ledlampen. Met deze kleine verandering bespaar je op jaarbasis een behoorlijke hoeveelheid energie, zeker als het kantoor uit meerdere ruimtes bestaat die allemaal apart verlicht moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan individuele werkplekken, maar ook vergaderruimtes en en gezamenlijke ruimtes zoals een kantine.

Gebruik led- en spaarlampen op kantoor
Bron: Showhome

2. Schoon en duurzaam

Een actieve werkplek moet uiteraard goed schoon gehouden worden. Gelukkig kan ook het schoonmaken en de afvalverwerking van het kantoor op een duurzame manier georganiseerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het scheiden van papier, plastic, glas en GFT-afval.

Daarnaast is het slim om te kiezen voor milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare reiniging in plaats van chemische schoonmaakmiddelen. Er zijn zelfs schoonmaakbedrijven in te huren die zich specialiseren in het milieuvriendelijk schoonmaken van kantoren!

3. Geef oude apparatuur een nieuw leven

Kantoren schaffen vaak nieuwe apparatuur aan lang voordat de technische levensduur van deze apparaten over is. Het is voor veel bedrijven nou eenmaal handig, of zelfs noodzakelijk om te werken met snelle, efficiënte apparatuur en apparaten zoals computers, printers en kopieerapparaten zijn tegenwoordig al snel verouderd.

Dat betekent echter niet dat je deze spullen meteen op straat moet zetten, want deze zijn vaak nog prima geschikt voor particulier gebruik. Vaak kun je oude laptops en pc’s afgeven bij kringloopwinkels of computerspeciaalzaken, waar ze doorverkocht worden aan consumenten.

4. Pak de fiets

Moedig, indien mogelijk, werknemers aan om met de fiets naar werk te komen en de auto eens wat vaker te laten staan. Dit bereik je bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er voldoende stalling voor fietsen aanwezig is of door speciale fietstassen voor kantoorartikelen uit te delen aan werknemers.

Naar kantoor fietsen is gezond
Bron: Urbanoutfitters

5. Duurzame kantoorartikelen

Ook de kantoorartikelen die je gebruikt, kunnen duurzaam zijn. Het beste is natuurlijk om het gebruik van papier zoveel mogelijk te beperken en in plaats daarvan gebruik te maken van digitale middelen, maar helaas is dit nog niet voor elk kantoor haalbaar.

Kies daarom zo veel mogelijk voor gerecycled papier of papier met een FSC-keurmerk. Dit papier is op duurzame wijze geproduceerd. Ook bestaan er kantoormeubelen voorzien van een duurzaamheidskeurmerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hout dat gebruikt wordt voor tafels en stoelen.

6. Ga voor groen

Een inrichting met planten draagt niet alleen bij aan de sfeer en uitstraling van de werkplek, het is ook erg goed voor het milieu. Planten filteren schadelijke stoffen uit de lucht en reguleren de luchtvochtigheid van het kantoor. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat planten op kantoor een positieve uitwerking hebben op zowel de gezondheid als de productiviteit van werknemers. De voordelen zijn eindeloos!

Planten op kantoor
Bron: Gnomo
Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  3/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Discussion1 reactie

  1. Bedankt voor de tips. Wat ik mis zijn kantoormeubels. Heb je een tip hoe je die het best duurzaam aan kunt schaffen of waar ik ze op wat grotere schaal tweedehands kan inkopen? Alvast bedankt!

Leave A Reply