5 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

0

Het schrijven van een opvallende en sterke sollicitatiebrief kan erg lastig zijn. Het is daarom noodzakelijk om genoeg tijd en moeite te steken in het schrijven van een brief, die de kans op het scoren van jouw droombaan groter maakt. De eerste indruk is immers erg belangrijk. Om je op weg te helpen hebben we 5 belangrijke tips onder elkaar gezet voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

1. Zorg voor een logische structuur

Bij het schrijven van een sollicitatiebrief is het belangrijk dat het eindresultaat makkelijk leesbaar is. Het springen van de hak op de tak is een echte afknapper. Zorg er daarom voor dat de brief een heldere structuur heeft. Begin met een inleiding die direct de aandacht trekt. Vertel in de inleiding onder andere, voor de duidelijkheid, om welke vacature het gaat. Schrijf hierna jouw motivatie: wie ben jij en wat kan jij toevoegen aan het bedrijf? Jouw capaciteiten staan hierbij centraal. Als laatst is het belangrijk om de brief op een nette manier af te sluiten. Vergeet niet om aan te geven dat je graag meer over jouw motivatie zou willen toelichten tijdens een persoonlijk gesprek.

2. Een unieke brief is een must

Pas jouw brief altijd aan op de functie én de organisatie. De potentiële werkgever zal het namelijk al snel merken wanneer je voor elke sollicitatie dezelfde brief gebruikt. Vertel waarom het bedrijf jouw aandacht trekt en waarom de functie bij jou past. Laat de lezer merken dat je jouw research hebt gedaan en vertel dit in jouw eigen woorden, zodat het verhaal écht persoonlijk wordt.

Schrijf je een open sollicitatiebrief? Laat dan weten hoe je bij het betreffende bedrijf bent beland en waarom het jouw voorkeur heeft om hier te werken.

3. Wees positief

Onthoud: positieve mensen zijn leuker om mee te werken dan klagende mensen. Het is daarom belangrijk om jouw brief op een positieve toon te schrijven. Botert het niet met jouw huidige of vorige werkgever? Dan hoef je dit niet aan te geven. Ook hoef je, wanneer je jouw enthousiasme over de functie op papier zet, niet uit te leggen dat je jouw vorige baantjes met weinig plezier hebt uitgeoefend.

4. Maak de lezer nieuwsgierig

Zorg ervoor dat je voldoende in de sollicitatiebrief vertelt, maar overdrijf niet. Door het beknopt te houden maak je de potentiële werkgever sneller nieuwsgierig. Word je uiteindelijk uitgenodigd om op gesprek te komen? Dan is het wel zo leuk als je iets nieuws over jezelf en jouw motivatie kunt vertellen.

5. Controleer de brief op fouten

Eén van de belangrijkste tips staat in het teken van het voorkomen van typfouten, spelfouten en taalfouten. Heb je de sollicitatiebrief geschreven? Neem dan de tijd om de brief minstens één keer door te lezen. Zorg voor voldoende witregels en controleer de gegevens van het bedrijf extra aandachtig. Tip: is taal niet je sterkste kant? Laat dan iemand anders de motivatiebrief (en je cv) nalezen en corrigeren!

Veel succes met het schrijven van jouw sollicitatiebrief.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  3/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply