Elke grote stad in Nederland en in de rest van de wereld heeft wel een universiteit waar kennis wordt vergaard en wetenschap wordt bedreven. Maar ook op deze plekken is het van belang om mee te gaan met de tijd want, het is soms moeilijk om te innoveren en om bestaande ideeën te doorbreken. Hier zijn een aantal manieren waarop de wetenschap, research en ontwikkeling kunnen worden gemoderniseerd.
Er moet nog meer digitaal
Er zijn anno 2023 zoveel dingen te bedenken die anders kunnen. Ook op de universiteit wordt er nog vaak teruggegrepen op oude methodes. Toetsen worden altijd nog op papier geschreven, werkstukken moeten op papier worden ingeleverd en ga zo nog maar door. De digitalisering van de wetenschap staat nog steeds op een laag pitje en het wordt tijd om dat te veranderen. Hoe meer colleges ook online beschikbaar zijn, hoe makkelijker het bereik is voor mensen die geen mogelijkheden hebben om ver te reizen.
Er moet meer worden samengewerkt
Nog altijd zijn er veel verschillende sectoren binnen de universiteiten die niet met elkaar samenwerken. De economen zouden soms veel meer moeten samenwerken met professoren die veel weten van de geschiedenis. En natuurkundigen kunnen eigenlijk helemaal niet zonder de geologen. Een ander belangrijk punt is de samenwerking met het bedrijfsleven: ook dat staat vooralsnog op een te laag putje. Hoe meer wetenschappers op de universiteit samenwerken met bedrijven, hoe meer geld en parate kennis er beschikbaar wordt voor de praktijk.
Meer automatisering in de universiteit
Een ander punt waar veel mensen tegenaan lopen, is dat er ook op de universiteit nog heel weinig automatisering wordt gebruikt. Er gaan nog zoveel dingen met de hand. Er zijn tegenwoordig echter zoveel mogelijkheden. Denk alleen bijvoorbeeld aan de bieb, waar je soms uren moet zoeken voor de juiste literatuur. Met de juiste bibliotheek oplossingen kun je een zoekproces zo veel sneller maken en heb je ook gelijk een systeem dat bijhoudt wie welk boek leent en wanneer iemand het terug moet brengen.
Er moet duurzaam beleid komen
Dit is een van de pijnlijkste punten, want juist de wetenschappers zijn degenen die ons hebben verteld over de klimaatproblemen. Toch zijn de meeste universiteiten nog helemaal niet ver in het verduurzamen. Er is geen geld voor zonnepanelen en er wordt niet (genoeg) geëxperimenteerd met potentieel succesvolle groene initiatieven. Dat terwijl de universiteit juist de plek is voor dit soort dingen. Dat heeft ook met geld te maken natuurlijk: we moeten de overheid aansporen om meer geld voor de wetenschap vrij te maken.
Uiteindelijk is de wetenschap onmisbaar in het vergaren van kennis dat onze maatschappij weer een stapje verder kan brengen naar de volle menselijke potentie. Dat gaat natuurlijk niet lukken als ook de universiteit een verouderd iets is. Ook hier moet men met de tijd mee.