Een bedrijfsverhuizing: wat komt erbij kijken?

0

De meeste bedrijven verhuizen in de loop der jaren van kantoorgebouw. Vanwege groei of juist omdat het even wat minder gaat en een kleinere en/of goedkopere ruimte volstaat. Het is het makkelijkst om dit uit te besteden aan een verhuisservice. Zelf doen kan natuurlijk ook, maar middelgrote tot grote bedrijven levert dit meestal veel gedoe op. 

Wat komt er allemaal bij een bedrijfsverhuizing kijken en waarom is het voor grotere organisaties makkelijker om samen te werken met een verhuisservice?

Werken met een verhuisservice

Het voordeel van werken met een verhuisservice is dat zij de expertise in huis hebben. Ze kunnen je adviseren over hoe de verhuizing zo efficiënt mogelijk in te plannen. Zeker verhuisbedrijven met jarenlange ervaring zijn gewend verhuizingen zo geordend en efficiënt mogelijk te laten verlopen, zodat de dagelijkse werkzaamheden er zo min mogelijk onder lijden.

Planning

Als je eenmaal een verhuisbedrijf hebt gekozen, zul je samen om tafel moeten gaan zitten om te kijken wat er precies verhuisd moet worden. Vervolgens moet er, indien van toepassing, bepaald worden in welke volgorde de verschillende bedrijfsruimten leeggehaald en verhuisd moeten worden.

In samenspraak stellen jullie dus een soort draaiboek samen waarin de planning wordt vastgelegd. Dat draaiboek heeft al doel om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen en jullie organisatie zo lang mogelijk operationeel te houden.

Ook moet bepaald worden wanneer de verhuizing plaatsvindt. Bedrijven zelf hebben dat het liefst in het weekend, omdat er dan niet gewerkt wordt. Houd er echter wel rekening mee dat een verhuisservice hogere kosten in rekening brengt voor een weekendverhuizing – denk aan toeslagen van 25% op een zaterdag en 50 tot 70% op zonagen.

Intern is het het handigst om op een rustige dag te verhuizen. Schoolvakanties en vrijdagen lenen zich over het algemeen bijzonder goed. Breng vanzelfsprekend alle werknemers op de hoogte en breng klanten, indien ze er last van zouden kunnen hebben, ook op de hoogte.

Kosten

De kosten van verhuizen variëren sterk, afhankelijk van verschillende factoren. Ruwweg zal het niet goedkoper zijn dan 500 euro en kan het oplopen tot een paar duizend euro.

De kosten bestaan doorgaans uit:

  • De grootte van de inventaris. Hoe meer spullen, hoe duurder.
  • Het aantal verhuizers. Hoe meer mensen er sjouwen, hoe sneller het gaat, maar ook hoe duurder het is.
  • Voorrijkosten. Bij grote verhuizingen een kleine kostenpost, maar over het algemeen geldt: hoe verder de verhuizing, hoe duurder.
  • Extra services. Denk aan tijdelijke opslag van spullen en andere speciale wensen.

Spreken over de kosten van een ‘gemiddelde’ verhuizing is lastig, omdat het van bovenstaande factoren afhangt en dus per bedrijf sterk verschilt. Het werkt meestal het best om meerdere offertes op te vragen bij verschillende verhuisdiensten, zodat je een goed beeld krijgt van het prijsniveau. De verhuismarkt heeft het momenteel niet makkelijk, ondanks de aantrekkende huizenmarkt. Doe daar dus je voordeel mee!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 2    Gemiddelde: 5/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply