Een lekdetectiebedrijf: wat kan het voor je betekenen?

0

Lekkage is een storend probleem dat veroorzaakt wordt door vocht. Vochtproblemen hebben een grote valkuil, je komt er namelijk pas laat achter dat het probleem ontstaan. De kans is hierdoor groot dat er al flink wat schade is aangericht. Doorgaans herken je de lekkage aan vocht- of schimmelplekken of doordat je waterfactuur opeens opvallend hoger is. Een lekdetectiebedrijf kan het waterlek voor je opsporen en aanpassen. Ook zijn er specialistische bedrijven die zich richten op het opsporen van lekken in een gasleiding. Hoe dit precies in zijn werkt gaat lees je in dit artikel.

Welke soorten waterlekken zijn er?

Voordat we dieper ingaan op lekdetectie en wat een lekdetectiebedrijf voor je kan betekenen, is het handig om eerst te bekijken welke soorten waterlekken er zijn. Verschillende waterlekken vragen namelijk om een specifieke behandeling. Lekkages die vaak voorkomen bij bedrijven zijn lekkages bij verwarmingssystemen. Gelukkig zijn dit kleine lekken, waardoor het niet al te ingewikkeld op te lossen valt. Ook kan er schade aan een waterleiding zijn, vooral bij de vertakkingen kan de waterleiding gaan druppen. Lekkage aan afvoerbuizen komt vaak voor door fouten die gemaakt worden bij het klussen, zoals een afvoerbuis die wordt geraakt tijdens een verbouwing. Lekkages zijn funest voor de gezondheid van je medewerkers, dus het is belangrijk om dit snel te laten verhelpen.

Opsporingstechnieken door een lekdetectiebedrijf

Er zijn verschillende manieren van lekdetectie. Het detecteren van een lek is specialistisch werk, waarvoor een lekdetectiebedrijf de juiste kennis en materialen in huis heeft. Een veelgebruikte manier is het opsporen van lekkage met een infraroodcamera. Dit wordt toegepast bij warmteleidingen. Doordat de camera door de muren heen kan kijken, hoeft deze niet opengebroken te worden.

Een akoestische meting wordt het meest gebruikt om lekkages op te sporen. Met deze geluidsmeting luistert het lekdetectiebedrijf naar mogelijk afwijkende geluiden in de leidingen. Dit werkt zowel bij hoofdleidingen, verwarmingsbuizen en waterleidingen met warm en koud water.

Het gebruik van traceergas is een goede oplossing als een lekkage in de leiding zeer klein is. Het lekdetectiebedrijf laat een veilig gas de leiding in stromen om zo de lekkage op te sporen. Een druktest kan hierbij ook uitkomst bieden. Door de druk op te voeren en vervolgens terug te brengen naar de gewoonlijke stand, krijgt een expert een goed beeld van wat er met de druk in de leiding gebeurt. Blijft deze niet constant? Dan is er sprake van een lek.

Gaslekkages detecteren


Niet alleen water kan gaan lekken. Industriële bedrijven lopen ook het risico op gaslekkage. Een lekkage opsporen kan bijvoorbeeld met een ultrasone lekdetector, waarmee je zelf lekkages op kunt sporen in je stikstof, gas of perslucht systeem. Ook zijn dit soort apparaten toe te passen voor stoom lekkages, het meten van slijtage op lagers en vacuüm systemen. Daarnaast zijn er risico’s op CO2-lekkage in sommige bedrijven, zoals bij een supermarkt in Maassluis. Bij dit soort lekkages schakel je een lekdetectiebedrijf in.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hallo, ik ben Julia de Bruin. In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper. Naast mijn fulltime baan vind ik het ook erg leuk om te schrijven. Ik vind ergonomisch werken heel belangrijk. Veel mensen krijgen lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een verkeerde stoel en verkeerde zithouding. Een fitte werknemer is een goede werknemer! Daarom ga ik graag voor jullie op zoek naar de beste tips over goede ergonomische werkplekken en bijvoorbeeld een goede ergonomische zithouding.

Leave A Reply