Welke kantoorartikelen heb je nodig om goed te scrummen?

0

Scrum is een revolutionaire manier om sneller, slimmer en flexibeler te werken. Deze methode wordt gebruikt om in teamverband op een zo goed mogelijke manier software te ontwikkelen. Om te kunnen scrummen moet je ten eerste weten hoe je dit precies doet en welke tools je ervoor nodig hebt. Om je op weg te helpen leggen we in dit artikel uit hoe je in verschillende stappen kunt scrummen én welke kantoorartikelen je hierbij nodig hebt.

1. De eerste stap bestaat uit het kiezen van een ‘producteigenaar’. De producteigenaar is iemand met een duidelijke visie op wat er geproduceerd moet worden en ook de mogelijkheid heeft om zelf besluiten te nemen. Ook moet er een ‘scrummaster’, die het team helpt, uitgekozen worden.

2. Nadat de producteigenaar en scrummaster zijn uitgekozen, bepaalt de producteigenaar de functionaliteit en de opleverdata. Ook geeft hij de prioriteiten aan en zorgt hij voor het contact met de stakeholders.

3. Ondertussen helpt de scrummaster het team op weg door belemmeringen te elimineren en ‘stand up meetings’ te begeleiden. Tijdens de stand up meetings is het belangrijk dat de aanwezigen notities maken van de gemaakte afspraken. Een notitieboekje is hierbij een must.

4. Het te vormen scrumteam bestaat uit 3 tot 9 personen met verschillende vaardigheden. Ze leveren in korte werkperiodes nieuwe, werkende tussenproducten of prototypes af.

5. Tijdens het proces is het belangrijk dat het gehele team dagelijks en op dezelfde plek kan samenwerken.

6. De volgende stap bestaat uit het maken en bijhouden van een ‘product-backlog’: een lijst met alles wat er gedaan moet worden en nodig is om de visie van de producteigenaar te kunnen realiseren. De lijst kun je het best schrijven op een whiteboard.

7. De producteigenaar maakt samen met de scrummaster en het team een planning waarin wordt opgenomen welke taken na de eerste sprint klaar moeten zijn.

8. Nu de planning is gemaakt moet er een ‘scrumbord’ gecreëerd worden. Het scrumbord bestaat uit drie kolommen die inzicht geven over de status van de uit te voeren taken: te doen, bezig én klaar. Hierbij wordt er gewerkt met post-its waarop de taken zijn geschreven. Is een taak afgerond? Dan schuift de post-it op naar de ‘klaar’ kolom.

9. De één na laatste stap bestaat uit het uitvoeren van de sprint binnen de tijd die daarvoor beschikbaar is gesteld.

10. Eén van de belangrijkste stappen bestaat uit het houden van een scrumvergadering. Het is hierbij de bedoeling dat het team in de ochtend (maximaal een kwartier) samenkomt om aan elkaar te vertellen wat ze de vorige dag hebben gedaan. Evalueren is hierbij de sleutel.

11. Is de sprint ten einde gekomen? Dan is het de bedoeling dat het werkende product wordt gedemonstreerd.

12. Als laatst is het belangrijk om zo snel mogelijk weer verder te gaan met de volgende sprint, waarbij rekening wordt gehouden met de ervaringen die de teamleden hebben opgedaan.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply