Factoring als financieringsvorm voor mkb’ers

1

Binnen ondernemersland zie je graag dat je facturen altijd netjes op tijd betaald worden. Dat is natuurlijk het perfecte scenario dat iedere ondernemer het liefst voor zich ziet. In de praktijk kan dat echter nog wel eens anders uitvallen. Je hebt het factuurbedrag nog steeds niet ontvangen en inmiddels is de betalingstermijn ook verlopen. Het laatste waar je dan op zit te wachten is achter je geld aangaan en vragen waar de betaling blijft. Dat geldt voor iedere ondernemer, of je nu actief bent als zelfstandig ondernemer of werkzaam bent binnen het mkb. Het blijft een vervelende situatie, waarbij je bovenal tijd en energie moet investeren om de betaling te achterhalen. Tijd en energie dat je het liefst in andere aspecten van je onderneming investeert. Dit scenario hoeft natuurlijk niet per definitie zo te zijn. Je kunt in zo’n geval ook kiezen voor factoring.

Wat is factoring?

De eerder omschreven situatie dat je achter je facturen aan moet bellen hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Dit scenario kun je makkelijk vermijden als je gebruik gaat maken van factoring. Dankzij factoring beschik je binnen 24 uur over je liquide middelen. De aanname dat factoring alleen geschikt is voor startende ondernemers is zeker niet het geval. Factoring is geschikt voor elke ondernemer, ook voor bedrijven binnen het mkb. Daarnaast is een snelle uitbetaling niet het enige voordeel. Het desbetreffende factoringbedrijf biedt binnen hun dienstverlening nog meer voordelen aan.

Debiteurenbeheer & faillissementsrisico

Er zijn verschillende factoringbedrijven actief en bieden hierbij een divers pakket aan ter dienstverlening. Binnen 24 uur beschikken over jouw geld is heel fijn, maar zeker niet het enige. Het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico worden ook van je overgenomen. Dat levert veel rust op, waardoor je je ook beter kunt focussen op je onderneming. Wetende dat je niet langer om hoeft te kijken naar de betalingstermijn en eventuele faillissementen. Een externe partij regelt dit voor je. Het is ook fijn om te weten dat een factoringbedrijf op dit gebied veel ervaring heeft. Vaak voorkomende situaties worden zodoende op een professionele manier afgehandeld.

Soorten factoring

Binnen factoring zijn twee vormen te onderscheiden: traditionele factoring en American factoring. Bij traditionele factoring geef je alles uit handen, alle facturen en administratie. Je kunt dan ook niet kiezen welke facturen je wilt laten factoren. Dat is bij American factoring wel zo. Bij American factoring heb je de keuze of je het wel of niet uit handen geeft.

Voor- & nadelenNog even de voordelen kort op een rij. Je ontvangt een snelle uitbetaling en je hebt de keuze welke facturen je laat factoren. Als je gebruik maakt van American factoring. Daarnaast hoef je niet langer om te kijken naar het faillissementsrisico en het debiteurenbeheer. Verder kun je het als nadelig ervaren dat het factoringbedrijf inzage krijgt in de gegevens van jouw onderneming. En het feit dat er kosten in rekening worden gebracht voor de dienstverlening. Het is natuurlijk aan jou of je de voordelen vindt opwegen tegen de kosten. En of je het graag uit handen wilt geven of in eigen beheer houdt?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Discussion1 reactie

Leave A Reply