Goede teamspirit op kantoor draagt bij aan succes

0

Als ondernemer kan je nog zulke ambitieuze plannen hebben, maar als het team onvoldoende betrokken is, zullen de resultaten niet optimaal zijn. Dat is de reden dat snel groeiende bedrijven als Google veel aandacht besteden aan de juiste omstandigheden voor hun personeel. In dit artikel vind je een aantal ideëen waarmee je ook bij jou op kantoor kan zorgen voor een betrokken en gemotiveerd team.

Werkplekken en sfeer

De basis voor een goede werksfeer waarin iedereen zich prettig voelt is een aangename kantoorruimte. Natuurlijk licht, een verstelbaar bureau en een comfortabele stoel zijn belangrijke elementen voor een fysiek gezonde werkomgeving. Ook de sfeer is erg belangrijk. Dat is een minder tastbaar onderdeel van de werkplek, maar minstens zo belangrijk.

Als ondernemer kan je een belangrijke stempel drukken op de sfeer en de bedrijfscultuur. Wil je korte lijnen, een open cultuur en nauwe samenwerking, dan is een open werkvloer aan te bevelen. Dit stimuleert interactie en zorgt voor betrokkenheid tussen de verschillende afdelingen. Natuurlijk moet het geen kippenhok worden, maar met slimme scheidingen, geluiddempende materialen en voldoende tussenruimte kan een open kantoortuin nog steeds voor voldoende rust zorgen.

Daarnaast is ook van belang hoe je als manager met je mensen om gaan. Bij veel Nederlandse bedrijven is de cultuur redelijk informeel, waardoor je als manager dicht bij je mensen staat. Dit stimuleert interactie en voorkomt barrieres die processen vertragen of belemmeren.

Merk en uitstraling

Behalve een prettige werkomgeving en gemeenschappelijke doelen is ook de merkuitstraling van je bedrijf belangrijk. Een merk met uitstraling draagt bij aan een gevoel van trots bij het team. Ook zonder de budgetten van multinationals kan je als ondernemer bouwen aan een aantrekkelijk merk. Dit begint op de werkvloer, door het betrekken van het team. Zorg voor duidelijke merkwaarden en een heldere missie en visie die door iedereen gedragen worden.

Bij een aantrekkelijk merk hoort ook een aantrekkelijke vormgeving. Een passend logo en een karakteristieke huisstijl zorgen voor onderscheidend vermogen en versterken de uitstraling.

Maak het merk ook zichtbaar op kantoor. Dat draagt bij aan de interne betrokkenheid en versterkt het gevoel van trots. Zo kan je bij een online drukwerk specialist eenvoudig materialen bestellen om het kantoor meer merkuitstraling te geven. Denk aan briefpapier en notitieblokken met logo´s of rollup banners voor presentaties.

Gemeenschappelijke doelen

Bij de meeste bedrijven hebben werknemers een eigen takenpakket met eigen targets en deadlines. Wat vaak ontbreekt is een duidelijk gemeenschappelijk doel of zicht op de targets van het gehele bedrijf. Een duidelijke doelstelling kan bijdragen aan een ´we gaan ervoor` gevoel.  Zo zie je vaak in snel groeidende bedrijven dat er schermen hangen met de dag- of weektargets en waar men nu staat. Voortdurende korte termijn targetdruk kan averechts werken, maar een aantal doelstellingen waar men als bedrijf naartoe werkt geven richting en kunnen gevierd worden als ze behaald zijn!

Teambuilding uitjes

Een ´wij gevoel´ ontstaat niet alleen op kantoor, maar vaak ook juist door gezamenlijke activiteiten buiten de werksfeer. Dat is de reden dat veel bedrijven regelmatig een teambuilding event organiseren. Evenementen buiten de deur zijn niet alleen leuk maar dragen ook bij aan de teamspirit. Mensen leren elkaar op een andere manier kennen en ook de interactie met collega´s van andere afdelingen zorgt voor een nauwere band na afloop.

Kortom, als ondernemer kan je zelf voor een groot deel de omstandigheden creëren waarin je team optimaal kan presteren en gemotiveerd is om bij te dragen aan de doelstellingen van het bedrijf.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  4/5]

Hallo, ik ben Julia de Bruin. In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper. Naast mijn fulltime baan vind ik het ook erg leuk om te schrijven. Ik vind ergonomisch werken heel belangrijk. Veel mensen krijgen lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een verkeerde stoel en verkeerde zithouding. Een fitte werknemer is een goede werknemer! Daarom ga ik graag voor jullie op zoek naar de beste tips over goede ergonomische werkplekken en bijvoorbeeld een goede ergonomische zithouding.

Leave A Reply