Wat is ETL? Definitie en uitleg

0

Voor een bedrijf zijn datastromen van groot belang. Dat gold tien jaar geleden al en dat geldt nu sterker dan ooit! De waarde van automatisering en beheer van datastromen – hoe abstract dat ook klinkt- is daarmee zeer groot. Etl software is een van de beste manieren om dat mogelijk te maken. Maar wat is ETL precies? En wat kun je bereiken met het gebruik van ETL en met data-integratie? Wij leggen het je uit.

ETL: wat is het?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar… wat is ETL? In het kort staat de afkorting voor Extract, Transform en Load. De term ETL beschrijft eigenlijk het proces van het extraheren van data uit een bron, het transformeren ervan tot een formaat waarmee je kunt werken en het laden van die data in een datamart of datawarehouse – de eindbestemming van data, waar het wordt opgeslagen en geanalyseerd. Hiervoor wordt normaal gesproken zogenaamde ETL-software gebruikt.

Extract

Data komt over het algemeen binnen vanuit een externe bron. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een website of een database. Het extraheren van die data is een belangrijke stap: welke data pak je, welke data pak je niet en in welke vorm laat je het binnenkomen? ETL-software kan dit overigens geheel automatisch aanpakken.

Transform

Met de data ‘binnen’, kan die op zo’n manier worden verwerkt of verbeterd dat het daadwerkelijk nuttig is om te gebruiken binnen het bedrijf. Soms is dat proces vrij eenvoudig, maar soms gaat het om flinke bewerkingen van de data. Ook dit kan de ETL-software over het algemeen automatisch – of in ieder geval zeer snel – regelen.

Load

Is de data eenmaal ‘getransformeerd’ tot bruikbare data, dan kan het worden opgeslagen. Dit gebeurt in een datamart of in een groter datawarehouse. Daar kan de data altijd worden aangesproken en kunnen er op basis hiervan ook rapportages gemaakt worden.

ETL is een time saver

ETL – het klinkt allemaal erg ingewikkeld, en eerlijk gezegd is het dat ook. ETL is geen eenvoudig proces en het is een hele uitdaging om overzicht krijgen op wat er allemaal moet gebeuren met data. Gelukkig is er zogenaamde ETL-software die hierbij kan helpen. Deze software knoopt de drie fasen van dataverwerking aan elkaar en regelt veel automatisch. Er rollen dataprofielen uit, de kwaliteit van de data wordt erdoor gereguleerd en de integratie van data gebeurt vaak in real time. Geweldig toch? Op die manier houd je veel meer tijd over om te ondernemen!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave A Reply