IT personeel opleiden? Houd rekening met 3 zaken

0

In een bijna volledig gedigitaliseerde wereld zijn experts op het gebied van IT onmisbare schakels in elke organisatie. Of het nu gaat om het uitbrengen van een offerte, het automatisch factureren van bestellingen of het realiseren van een webshop: telkens weer blijkt het belang van goed IT personeel in de organisatie. Doordat de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen is het opleiden van IT personeel altijd actueel. Zelf IT personeel opleiden binnen de organisatie? Houd dan rekening met deze 3 zaken.

1.    Bepaal of je wilt werven of omscholen

Op de arbeidsmarkt voor IT’ers is de vraag in het algemeen groter dan het aanbod. Er is een flink tekort aan kundig personeel en veel organisaties hebben moeite om goed IT-personeel te vinden. Volgens experts neemt deze krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren alleen maar toe. Als bedrijf kun je er daarom voor kiezen om te werven via gespecialiseerde bureaus, om zo toch goed personeel te kunnen binnenhalen. Andere organisaties kiezen ervoor om de huidige medewerkers om te scholen tot IT’er. Zij schakelen bijvoorbeeld een extern bureau in om medewerkers om te scholen of stellen een traineeship beschikbaar. Startende medewerkers met een andere opleidingsachtergrond worden tijdens het traineeship in enkele jaren intern opgeleid tot IT’er.

2.    Continu bijscholen

Ook wanneer je ervoor kiest om reeds goed opgeleide IT’ers in dienst te nemen blijft het opleiden van het IT personeel aan de orde van de dag. In de snel veranderende digitale wereld zijn er immers continu nieuwe technologische ontwikkelingen. Om effectief te kunnen werken en de concurrentie voor te blijven is het belangrijk dat de organisatie hierop blijft anticiperen. Niet bijleren leidt in de IT niet alleen tot stilstand, maar zelfs tot achteruitgang. Permanent opleiden is nodig om op hetzelfde niveau te blijven en verder te komen. Ook houd je zo tevreden personeel. Houd als organisatie dus rekening met het feit dat het personeel continu bijgeschoold moet worden omtrent nieuwe updates, besturingssystemen en andere technologische mogelijkheden.

Investeer ook in de vaardigheden van overige medewerkers

Goed IT personeel is dus schaars, terwijl zij juist een cruciale rol hebben binnen de organisatie. Het is daarom belangrijk om de druk op dit vaak dun gezaaide personeel zoveel mogelijk te verminderen. IT adoptie is een manier om hiervoor te zorgen en heeft betrekking op het opleiden en bijscholen van de rest van de medewerkers. Vaak hebben medewerkers namelijk veel meer digitale kennis dan werkgevers denken. Deze groep kan in afzienbare tijd zo worden opgeleid dat zij enkele eenvoudige taken van het IT personeel kunnen overnemen. Anderzijds blijkt ook dat veel medewerkers nog kostbare tijd verspillen, doordat ze juist te weinig basiskennis van de beschikbare IT middelen hebben. Ook voor deze groep is het belangrijk om digitaal vaardiger te worden. Door ook deze groep medewerkers beter op te leiden kan er effectiever gewerkt worden binnen de organisatie. Bovendien zal de druk op het IT personeel verminderen, doordat medewerkers minder vaak aankloppen met eenvoudige vragen.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hallo, ik ben Julia de Bruin. In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper. Naast mijn fulltime baan vind ik het ook erg leuk om te schrijven. Ik vind ergonomisch werken heel belangrijk. Veel mensen krijgen lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een verkeerde stoel en verkeerde zithouding. Een fitte werknemer is een goede werknemer! Daarom ga ik graag voor jullie op zoek naar de beste tips over goede ergonomische werkplekken en bijvoorbeeld een goede ergonomische zithouding.

Leave A Reply