Met welk type brandblusser blus je het best een keukenbrand?

0

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker wanneer je met vuur werkt. Er mogen dan jaarlijks minder meldingen binnenkomen; de brandweer krijgt regelmatig meldingen van een keukenbrand. Dit kan desastreuse gevolgen hebben, maar gelukkig is een keukenbrand ook goed te blussen als je snel reageert en op de juiste manier. In dit artikel lees je er meer over!

Vlam in de pan

Waar een keukenbrand vaak mee begint is een vlam in de pan. Het is zeer indrukwekkend wanneer er metershoge vlammen uit de pan slaan richting de afzuigkap. Wat moet je in zo’n geval doen? Ondanks je eerste reactie om met de pan aan de wandel te gaan moet je dit nooit doen, net als dat je géén water moet gebruiken om het vuur te blussen. Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel. Heel gevaarlijk dus! De manier om een vlam in de pan te blussen is door de zuurstof weg te nemen. Deksel erop dus!

Geen blusdeken bij vlam in de pan

Ook is het af te raden om blusdekens te gebruiken. Uit een onderzoek van de Brandwonden Stichting in samenwerking met brandweer Gelderland-Zuid blijkt dat er twee typen blusdekens worden verkocht. De ene blusdeken is geschikt voor alle branden terwijl de andere blusdeken ongeschikt is om olie en vetbranden mee te blussen. De ongeschikte deken vat bij het afdekken van de pan zelfs vlam.

Brandblussers

Een prettige werkplek is een veilige werkplek. Medewerkers in een professionele keuken moeten gebruik kunnen maken van een veilige keuken, die ingericht is om een keukenbrand te bestrijden. Dit is immers een groot risico voor werknemers in een professionele keuken. Er zijn verschillende soorten brandblussers. De poederblusser wordt normaal gesproken toegepast als het brandgevaar zeer hoog is of in ruimtes waar het poeder geen direct nadelig effect op de omgeving heeft. De CO2-blusser is een speciale brandblusser die wordt geadviseerd in hoogwaardige technische ruimtes met elektrische apparatuur en vloeistoffen. Voor professionele keukens is het belangrijk dat er een speciale vetblusser beschikbaar is, omdat er in deze keukens vaak gewerkt wordt met grote frituurpannen.

Omdat het bij een keukenbrand vaak gaat om een vloeibare stof en het belangrijk is dat de zuurstof wordt weggenomen, is het aan te raden om een speciale vetblusser te gebruiken of een schuimblusser. Bij de schuimblusser zorgt de combinatie van een schuimvormend middel en water voor het wegnemen van zuurstof. De schuimblusser is zeer geschikt voor kantoor of in huis.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply