Nadenken over pensioen steeds belangrijker

0

Elke maand je salaris ontvangen klinkt heel normaal, maar elke maand is een werknemer ook bezig met het werken aan zijn of haar pensioen. Het klinkt voor velen nu nog ver weg, maar zodra men de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft, wil iedereen graag genieten van een mooi pensioen en een onbezorgde oude dag. Toch is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Zo zijn er voor zzp’ers hele andere regels op het gebied van pensioen dan mensen in loondienst. Wat je situatie ook is, het nadenken over je pensioen wordt steeds belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat je later financiële zekerheid hebt en je niet hoeft druk te maken over geldzaken zodra je met pensioen gaat? Wij vertellen je er graag wat meer over.

Bewustwording over je pensioen

Voor velen is het pensioen een onderwerp waar weinig over bekend is. Je bouwt pensioen op, maar hoeveel precies en waar de teller vandaag de dag op staat is voor velen niet bekend. Om hier meer over te weten te komen, is het belangrijk om hier inzicht in te krijgen en er bewust van te worden. Dit doe je bijvoorbeeld door met je iemand van personeelszaken of de salarisadministratie kritisch te kijken naar je de opbouw van je pensioen. Bij welk pensioenfonds is jouw pensioen ondergebracht, in hoeverre betaalt je werkgever hier aan mee en welke voorwaarden zijn er van toepassing? Elk jaar kun je ook nieuw Uniform Pensioenoverzicht opvragen, waarmee je inzicht krijgt in je opgebouwde pensioen en het verwachte pensioenbedrag na pensionering. Dit soort gegevens helpen je enorm om bewust te worden van wat je opbouwt, en wat je op je oude dag kunt verwachten.

Alternatieve manieren van financiële ruimte

Een pensioen zorgt er voor dat jij na je pensionering gewoon je leven kunt blijven leven en daar de financiële middelen voor hebt. Naast het pensioen zijn er ook andere mogelijkheden om dit stukje financiële zekerheid in te bouwen. Een goed voorbeeld hiervan is het beleggen van je spaargeld. Je hoeft tegenwoordig geen financieel expert te zijn om te starten met beleggen, omdat er veel partijen zijn die je hierbij kunnen helpen. Zeker nu de rente op een spaarrekening erg laag of zelfs negatief is, kan beleggen een interessante optie zijn. Via verschillende online platformen kun je je spaargeld beleggen en wordt je geholpen door automatische systemen én financiële experts. Het rendement wat je mogelijk opbouwt in een aantal jaar, kan een hele mooie toevoeging zijn aan je pensioen dat je later gaat ontvangen. Blader door deze site om hier meer over te lezen.

Handmatig geld opzij zetten

Een andere veelgebruikte manier om te zorgen voor wat extra ruimte na pensionering is wellicht de makkelijkste manier. Elke maand een bepaald deel van je inkomen opzij zetten op een spaarrekening, om daar later van te kunnen genieten. Dit kan met grote of kleine stappen, maar als je de discipline hebt om dit elke maand te doen en dit meerdere jaren volhoudt, dan heb je na pensionering een mooi potje beschikbaar om van te leven. Niet alleen voor zzp’ers is dit een mooie manier om pensioen op te bouwen, ook voor iedereen die al automatisch pensioen opbouwt is dit een mooie manier om wat extra te kunnen sparen voor later.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply