Je onderneming na doorstart zo snel mogelijk op de rit krijgen, 5 tips!

0

Ondernemers die een bedrijf hebben met grote financiële problemen, denken al snel aan opgeven. Toch is het vaak mogelijk en een goede optie, om een doorstart te maken. Ga jij met jouw bedrijf een doorstart maken? Lees dan snel verder! In dit artikel geven we vijf tips om je onderneming na de doorstart zo snel mogelijk op de rit te krijgen.

1. Van faillissement naar doorstart: informeer jezelf

Heb je besloten om een doorstart te maken? Dan heeft dit invloed op de afhandeling van het faillissement van je oude onderneming. Je kunt hierbij denken aan het voldoen van schulden aan leveranciers waarmee je eventueel in de toekomst weer samen wil werken.

Wanneer het bedrijf failliet is verklaard en een rechtspersoonlijkheid bezit, vervallen de schulden. Het is in sommige gevallen alsnog verstandig om de schuld van het failliete bedrijf af te lossen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een leverancier ziet dat je als ondernemer onder een nieuwe naam een nieuwe start probeert te maken. In dat geval zal de leverancier niet met jou in zee willen gaan na de doorstart. Extra tip: schakel een expert in voor advies over faillissement én de doorstart.

2. Maak een nieuw ondernemingsplan

Kijk bij een doorstart realistisch terug naar de bedrijfsprocessen. Wat verliep goed en welke zaken hebben bijgedragen aan het faillissement? Denk er ook eens aan om een SWOT-analyse van de oude onderneming te maken. Bij een SWOT-analyse worden de belangrijkste sterke en zwakke punten van een organisatie of een product in een markt benoemd, samen met de belangrijkste kansen en bedreigingen. Neem deze aspecten mee in een nieuw ondernemingsplan, zodat je kunt voorkomen dat je niet dezelfde fouten maakt.

Een doorstart geeft je de kans om opnieuw en op een frisse manier te beginnen, maar het is alsnog belangrijk om de bovenstaande zaken te onthouden.

3. Onderzoek speciale regelingen

Er bestaan verschillende regelingen voor bedrijven die een doorstart willen maken. Onderzoek deze speciale regelingen en probeer te ontdekken of jouw bedrijf in aanmerking komt voor één of meer van deze regelingen.

4. Verdiep je in de markt

Het komt vaak voor dat ondernemers die in de problemen komen een zakelijk model gebruiken die niet meer past bij de eisen van de huidige markt. Verdiep je daarom in de markt en zorg dat je op de hoogte bent over de laatste trends en ontwikkelingen. Pas vervolgens het huidige zakelijke model aan en zorg ervoor dat het afgestemd is op de markt.

5. Speel open kaart over problemen

Goed om te onthouden: het is geen schande om schulden te hebben. Communiceer openlijk over het feit dat het bedrijf in de financiële problemen zit of over de doorstart. Door open kaart te spelen kunnen er zelfs nieuwe mogelijkheden ontstaan, bijvoorbeeld in de vorm van hulp van anderen.

We wensen je veel succes met de doorstart!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply