3 zaken die je jaarlijks dient te controleren op kantoor

0

Wanneer je een kantoor hebt, heb je nu eenmaal te maken hebben met veiligheid. Je dient immers verantwoordelijkheid te dragen voor je werknemers en je te houden aan bepaalde regels en wetten. Zo dienen bepaalde zaken eens in de zoveel tijd om veiligheidsredenen gecontroleerd te worden. Welke zaken dit zijn en hoe je dit het best kunt doen, beschrijven we in dit artikel. Zo weet je zeker dat je gevaarlijke risico’s op jouw kantoor beperkt en dat je eventuele boetes voorkomt.

1. Brandblussers

Vanzelfsprekend zijn brandblussers verplicht op kantoor. Bij kleinere branden kun je namelijk zelf ingrijpen en voorkomen dat de brand uitslaat en de schade vergroot. Om ervoor te zorgen dat de brandblussers werken op het moment dat ze gebruikt moeten worden, is het van belang dat ze eens in de zoveel tijd gecontroleerd worden door een professional. Wettelijk gezien dient deze controle minimaal 1 keer per 2 jaar gedaan te worden. Vaker mag, maar is niet verplicht. Om de veiligheid te vergroten, raden we je echter aan om 1 keer per jaar onderhoud te laten verrichten aan de aanwezige brandblussers. Veiligheid is immers belangrijker dan de (lage) kosten die de controle met zich meebrengen.

2. Apparatuur en onderhoud

Behalve de brandblussers zijn er natuurlijk nog meer zaken die jaarlijkse aandacht nodig hebben op kantoor. Denk aan de cv-ketel, verwarmingsinstallatie maar ook aan andere apparatuur op kantoor. Vaak wordt bij de aanschaf vermeld in welke tijdseenheid men dient te controleren. Deze controles verkleinen de kans op problemen en vergroten de veiligheid. Daarnaast werken apparaten vaak beter wanneer ze goed onderhouden worden. Denk maar aan een koffiezetapparaat dat regelmatig ontkalkt wordt, het apparaat maakt vervolgens betere koffie!

3. Luchtkwaliteit

Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar je aan denkt maar de kwaliteit van de lucht op je kantoor is van groot belang! Een goed geventileerd kantoor haalt voldoende schone lucht binnen, waardoor de luchtkwaliteit geen risico’s vormt voor de gezondheid van jou en je werknemers. Om hiervoor te zorgen dient er voldoende ventilatie aanwezig te zijn op kantoor. Dit kun je bereiken door regelmatig de ramen open te zetten. Maar wanneer het vriest buiten is dit niet altijd wenselijk. In zulke gevallen biedt een goed ventilatiesysteem dé oplossing. Echter, dient deze eens in de zoveel tijd gecontroleerd en gereinigd te worden. Goede luchtkwaliteit zorgt overigens ook voor een hogere productiviteit. Een win-winsituatie dus!

We hopen je met dit artikel inzicht te hebben gegeven in een aantal zaken, die van belang zijn om eens in de zoveel tijd te controleren op je kantoor. Meer informatie is vaak te vinden op het internet of bij een kantoorspecialist. Zij kunnen je voorzien van de juiste adviezen en meer informatie!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply