De één heeft het altijd al geweten, voor de ander gebeurt het plotseling; het starten van een eigen bedrijf. Wie je ook bent of wat je ook doet, jaarlijks nemen talloze (nieuwe) ondernemers de stap om een eigen bedrijf of onderneming op te zetten. Voor sommige verloopt dat soepeler dan voor anderen, maar het blijft natuurlijk een fantastische en dappere stap! Gelukkig zijn er ook een hoop handige tips en hulpmiddelen voor het opzetten van een eigen onderneming. In dit artikel delen wij er een aantal met je!
Ideetje?
Ondernemen valt of staat natuurlijk met een goed idee. Je ziet ergens een kans om voor jezelf te beginnen. Het is een product of dienst die je gaat aanbieden aan een specifieke doelgroep. Alvorens je start is het verstandig op het idee en hoe jij daarmee geld wilt verdienen, op een rijtje te zetten. Wanneer je dat hebt gedaan kun je namelijk verder kijken naar de benodigdheden en overige zaken – zoals financieringen om je bedrijf te laten starten.
Een goed ondernemingsplan
De volgende stap is het ondernemingsplan. Een ondernemingsplan is in wezen een uitgebreide samenvatting over hoe jij jouw onderneming winstgevend gaat maken en op welke wijze. Wat ga je verkopen voor welke prijs? Hoe financier je de start van je onderneming? Hoe ga je om met tegenvallers? Met name de bank is zeer geïnteresseerd in een goed en gedegen ondernemingsplan. Neem hier dus altijd de tijd voor en maak er iets van. Het ondernemingsplan dient namelijk ook als eigen leidraad voor de start van je onderneming en helpt valkuilen vroegtijdig te herkennen.
Verkopen
Wanneer het ondernemingsplan gereed is en je bedrijf officieel geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel, kun je aan de slag gaan. Je moet (potentiële) klanten benaderen en omzet gaan genereren. Hoe je dit aanpakt beschrijf je vooraf in het marketing- en salesonderdeel van je ondernemingsplan. Welke offline promotiemiddelen ga je gebruiken? Ga je gebruik maken van een webshop? En hoe ben je te bereiken voor klanten? In het digitale tijdperk vandaag de dag is een goede website onmisbaar. Zowel als bron van informatievoorziening als voor eventuele call-to-actions. Bekijk dus goed of je zelf aan de slag gaat met het bouwen van een website of dat je het website bouwen uitbesteedt aan een professional. Een goede website ter ondersteuning van je bedrijf betaalt zich dubbel en dwars uit.
Organisatie
Tot slot moet je nadenken over de organisatorische vormgeving van je onderneming. Welke verzekeringen sluit je af en heb je kantoorruimte nodig? Indien je personeel aanneemt is het belangrijk om uit te zoeken welke regels hieraan verbonden zitten, hoe je hen uit gaat betalen en hoe je bijvoorbeeld je (financiële) administratie bij gaat houden.
Zoals je ziet komen er best nog een aantal zaken kijken bij de start van je eigen bedrijf. Gelukkig kun je op het internet voldoende checklists vinden die je helpen om geen enkel puntje te vergeten. Veel succes met de start van je eigen bedrijf!