Zo scoor je met je cv, 3 tips!

0

Solliciteren is niet altijd even gemakkelijk. Allereerst moet je natuurlijk een geschikte vacature vinden. Wanneer je die eenmaal gevonden hebt kan het echte werk pas beginnen. Je zult moeten gaan solliciteren! Je gaat een cv opstellen en een sollicitatiebrief schrijven met vaak maar één doel, uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Maar daarvoor moeten je cv en brief wel tip top in orde zijn. Je hebt immers maar één kans om een goede indruk achter te laten die nodig is voor een eventueel vervolg. Daarom helpen we je met deze tips op weg naar een uitmuntend cv!

1. Opmaak en uitstraling

Het eerste waar de ontvanger van jouw cv en sollicitatiebrief mee in aanraking komt zijn het uiterlijk van je documenten en de uitstraling ervan. Op basis hiervan zal iemand zichzelf een eerste mening vormen en wordt vaak al gekeken of iemand direct afvalt of dat jouw sollicitatie de moeite waard is om verder in behandeling te nemen. Uitstraling en opmaak zeggen namelijk een hoop over hoe jij te werk gaat. Is je werk gestructureerd of is het een rommeltje? Doe hier dus je voordeel mee! Zorg voor een overzichtelijke opmaak, structureer je gegevens en zorg dat je cv alleen relevante zaken bevat. Jouw bijbaantje als folderbezorger is voor een functie als IT-programmeur niet langer het vermelden waard.

2. Wees origineel

Een tweede tip die we je graag meegeven is: wees origineel! Tussen wellicht tientallen sollicitaties die voortvloeien uit vacatures van een vacaturebank, is het van belang dat jouw cv opvalt en zo de kans vergroot op een positief vervolg. Hoe je dit doet is geheel aan jou. Probeer vooraf in te schatten waar een potentiële werkgever naar op zoek is en probeer hierop in te spelen. Zo heeft een sollicitant van een grote uitgever van tijdschriften ooit gesolliciteerd door een cv en een sollicitatiebrief in de vorm van een professioneel magazine te maken. Je begrijpt wel dat deze sollicitant door deze originele manier van solliciteren direct uitgenodigd werd voor een gesprek!

3. Zelfverzekerd en doelgericht

Wees tot slot zelfverzekerd in je cv. Je moet jezelf immers verkopen aan de persoon die jouw sollicitatie behandeld. Overdrijf niet maar schuif jouw kwaliteiten ook absoluut niet onder stoelen en banken. Je mag vanzelfsprekend best overtuigd zijn van jouw eigen kunnen zolang dit daadwerkelijk van toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf. Zorg er daarnaast voor dat je cv volledig en doelgericht is. Het doel is vaak om uitgenodigd te worden voor een gesprek, niet om om aangenomen te worden. Probeer de lezer hier dus van te overtuigen door doelgerichte informatie te geven.

Zoals je ziet komt er nog best wat kijken bij het schrijven van een goed cv. Het dient namelijk kort en krachtig te zijn en direct een juiste boodschap over te brengen. Met behulp van deze tips kom je daar een heel eind mee. Succes met het schrijven van je cv en met het solliciteren!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply