5 tips om de afvalscheiding op kantoor te verbeteren

0

Wist je dat afval scheiden voor alle bedrijven in Nederland verplicht is? Zorgen voor een goede afvalscheiding binnen je bedrijf is vaak lastiger als dat het lijkt. Toch is het voor bedrijven om aandacht te besteden aan een goede afvalscheiding. Het belangrijkste voordeel is dat je een steentje bijdraagt aan een circulaire economie, maar de kostenbesparing die het je als bedrijf oplevert is natuurlijk mooi meegenomen. Wil je starten met de afvalscheiding op kantoor verbeteren? Lees dan de vijf tips die we hieronder op een rij gezet hebben!

1. Breng alle afvalstromen in kaart

Om het afval binnen je bedrijf beter te scheiden is het in eerste instantie belangrijk om alle afvalstromen in kaart te brengen. Zo weet je precies welke afvalsoorten er allemaal vrijkomen en in welke hoeveelheden. Dit inzicht is nodig om vervolgstappen voor een betere afvalscheiding te nemen.

2. Zorg voor voldoende afvalcontainers

Uiteraard is het nodig om voor elke afvalstroom op kantoor een container te huren. Zorg daarom voor een afvalcontainer per afvalstroom. In sommige gevallen kan het nodig zijn om voor veel voorkomende afvalstromen meerdere afvalcontainers te huren. Het plaatsen van de afvalcontainers op een strategische plek is ook van groot belang.

3. Creëer een gezamenlijk doel

Een betere afvalscheiding op kantoor begint bij bewustwording bij personeel. Afval scheiden doe je natuurlijk samen. Dit maakt het zo belangrijk om er een gezamenlijk doel van te maken binnen je bedrijf. Voorlichting over het belang van afval scheiden en eventuele doelstellingen helpen daarbij.

4. Geen persoonlijke prullenbakken

Nog altijd zien we in veel kantoren dat er per werkplek een persoonlijke prullenbak staat. Dat lijkt misschien handig, omdat je altijd een prullenbak in de buurt hebt. Maar wist je dat al dit afval onnodig bij het restafval belandt. Dit betekent dat er onnodig herbruikbare grondstoffen verloren gaat en dat jij extra afvalverwerkingskosten betaald. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom. Staan er bij jou op kantoor nog prullenbakken op de werkplekken? Ons advies is om deze weg te halen. Maak een centrale plek met afvalcontainers waarin personeel hun afval kan weggooien in de juiste container. Met deze eenvoudig tip verbeter je de afvalscheiding op kantoor direct.

5. Zorg voor ruimte in de afvalcontainers

Om een goede afvalscheiding te behouden is het van belang om afvalbakken regelmatig te laten legen. Zo voorkom je dat afvalcontainers vol raken en medewerkers daardoor genoodzaakt zijn om het afval in een andere, verkeerde container weg te gooien.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply