7 creatieve manieren om een duurzaam kantoor te krijgen

0

Er zijn genoeg bedrijven die goed denken aan de wereld en hun best doen om duurzaam te ondernemen. Zij scheiden afval of leggen zonnepanelen aan. Effectieve en goede initiatieven, die reeds bekend zijn om duurzaam te handelen. In dit blog wil ik enkele creatievere en misschien zelfs verrassende manieren bespreken om jouw kantoor nog duurzamer te maken.

Minder afval

Minder afval op een duurzaam kantoor door stenen koffiemokken.

Ja, in dit blog zouden verrassende manieren komen om een duurzaam kantoor te onderhouden en nee, zorgen voor minder afval is niet erg verrassend. Toch kun je dit wel heel creatief vormgeven. Denk bijvoorbeeld aan de koffiebekers. Veel bedrijven zijn al overgestapt van plastic naar papieren koffiebekers en dat is super! De meesten weten alleen niet dat in papieren bekers nog steeds een dun laagje plastic zit. 

In plaats van weggooi bekers, kun je ook stenen mokken en glazen inzetten. Je kunt dit creatief maken door bijvoorbeeld persoonlijke bekers te maken die werknemers kunnen pimpen en versieren. Ditzelfde kun je doen voor broodtrommels, zodat jouw collega’s hun brood niet meer in plastic zakjes meenemen. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling om 8 keer per dag de vaatwasser aan te zetten. Probeer je mok of glas dus wel zo vaak mogelijk te gebruiken.

Een duurzaam kantoor door leuke wedstrijdjes

Organiseer eens een wedstrijdje voor wie het minste afval heeft aan het eind van de dag. De winnaar krijgt een lekker borrelpakketje of iets anders leuks. Door er een wedstrijd van te maken, stimuleer je je werknemers meer dan enkel saaie cijfers te presenteren of ze te dwingen. De mens is nu eenmaal van nature redelijk competitief en dat kun je hierbij goed gebruiken.

Krijg een duurzaam kantoor door een warme-truiendag

Warme-truiendag

Organiseer één of twee keer per jaar een warme truiendag, waarbij de verwarming door het hele kantoor uitgaat en mensen in plaats daarvan een lekkere warme trui aandoen. Ook van deze dag kan een wedstrijd gemaakt worden; wie heeft de leukste of gekste trui aan. Je kunt het ook combineren met een ‘gekke kersttruiendag’. Op deze manier kun je duurzaam ondernemen en de sfeer op het kantoor verhogen.

Thuiswerken

Thuiswerken is op dit moment tijdens de corona crisis erg handig en vaak noodzakelijk. We zien door het massale thuiswerken nu al een vermindering in uitstoten en CO2 in de lucht. In de toekomst kunnen we daarom door meer thuis te werken een grote bijdrage leveren aan het groene kantoor. Een paar dagen in de week thuiswerken scheelt al enorm als je kijkt naar de uitstoot van auto’s. Het zal ook de files verminderen, waardoor de mensen die nog wel naar kantoor gaan lekker kunnen doorrijden. Ook dat laatste zal de uitstoot weer verminderen!

Dit is misschien niet de meest creatieve tip uit het rijtje, maar als het thuiswerken op grote schaal gebeurt, kan het enorme effecten hebben op de hoeveelheid CO2 die wij als maatschappij uitstoten. (Het vervoer van personen en goederen zorgt in Nederland voor ruim een kwart van de totale CO2-uitstoot, waarvan 10 procent veroorzaakt wordt door het vliegverkeer en de scheepvaart.) Daarom vond ik het toch belangrijk om deze tip te bespreken.

Planten geven je letterlijk en figuurlijk een groen kantoor.

Planten helpen bij groen ondernemen

Planten zien er niet alleen erg gezellig uit, maar zijn ook nog eens goed voor je medewerkers en voor het milieu. Ze kunnen schadelijke stoffen uit de lucht filteren en zetten de co2 om in zuurstof. Die extra zuurstof kan veel positieve effecten hebben op de productiviteit en mentale gezondheid van je collega’s.

Carpoolen

Hiervoor hadden we al even over hoeveel het scheelt als er minder met de auto naar het werk gereden wordt. Een andere manier om dit te realiseren is door te carpoolen. Rijd met elkaar mee en zorg zo voor minder auto’s op de weg. Als werkgever kun je dit faciliteren door te inventariseren wie in jouw bedrijf open zou staan voor carpoolen en een mail of Whatsapp groep te maken met deze mensen. Er kan in zo’n groep gevraagd worden wie uit de buurt komt en wanneer je met diegene mee kan rijden. Ook deze tip is niet alleen goed voor de natuur, maar ook goed voor de sfeer op het kantoor en het beter leren kennen van je collega’s.

Duurzame relatiegeschenken

Het is echt geweldig dat je als bedrijf nadenkt over een duurzaam kantoor en groen ondernemen! Deze fantastische ontwikkeling mag je daarom gerust delen met de wereld. Door ook bij je relatiegeschenken na te denken over de duurzaamheid, draag je naar je relaties uit dat jij duurzaamheid belangrijk vindt. Het zou natuurlijk geweldig zijn als door jouw geschenken je relaties ook mee gaan denken aan duurzaam ondernemen. 

Duurzame relatiegeschenken kunnen dingen zijn die uit zichzelf goed zijn voor de natuur, zoals een solar rugzak waar je je telefoon mee kunt opladen of een drinkfles, waardoor ze geen losse plastic flesjes meer hoeven kopen. Het kunnen ook geschenken zijn die duurzaam geproduceerd zijn, zoals notitieboekjes of pennen van gerecycled papier en plastic.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  3/5]

Hallo, ik ben Julia de Bruin. In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper. Naast mijn fulltime baan vind ik het ook erg leuk om te schrijven. Ik vind ergonomisch werken heel belangrijk. Veel mensen krijgen lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een verkeerde stoel en verkeerde zithouding. Een fitte werknemer is een goede werknemer! Daarom ga ik graag voor jullie op zoek naar de beste tips over goede ergonomische werkplekken en bijvoorbeeld een goede ergonomische zithouding.

Leave A Reply