Google staat al jaren bekend als een van de beste werkgevers ter wereld. Een van de redenen daarvoor, zijn alle extra’s waar werknemers tijdens hun werkdag gebruik van kunnen maken. Zo werd er in 2012 een nieuwe campus geopend voor de development afdeling van Google. Met onder andere een klimwand, basketbalveld en een technologieloze zones. Waarom neemt Google al die moeite om haar werknemers bezig te laten zijn met andere dingen dan werk? Dat doen ze echt niet alleen omdat het hip is.
Je hersenen fit houden met variatie
Je kent het gevoel wel, nadat je een hele dag hetzelfde hebt zitten doen. Geestelijk, en vaak ook lichamelijk, ben je op. Terwijl je eigenlijk je bureaustoel niet af bent geweest. Toch voelt het alsof je een marathon hebt gelopen.
En als het aan je hersenen ligt, klopt dat ook! Je hebt vast wel eens gehoord dat je hersenen een spier zijn. Als je die lang achter elkaar hetzelfde laat doen, zonder afwisseling, treedt vermoeidheid op.
Met andere woorden: je moet ze uitdagen en stimuleren om ze flexibel te houden en nieuwe verbindingen te laten leggen. Om het beste uit je hersenen te halen, moet je ze dus af en toe iets nieuws voorschotelen. Of je nu bezig bent met creatieve content of het ontwerpen van nieuwe gebouwen. Of met programmeren natuurlijk.
Houd het spannend voor je hersenen
De lopende band wordt vaak aangehaald als het toonbeeld van herhalende, geestdodende werkzaamheden. Maar ook op kantoor is het gemakkelijk om in een sleur terecht te komen. We worden steeds meer geleefd door data. Meten is weten, is een veelgehoord credo.
En dat hoort ook een beetje bij de moderne maatschappij. Ooit was het niet-wetenschappelijke een vast onderdeel van de wereld, maar dat zijn we allemaal steeds vreemder gaan vinden. De wetenschap heeft de verwondering uit de wereld verdreven.
Daarom is het belangrijk om te zoeken naar andere manieren om je hersenen uit te blijven dagen. Experts zeggen dat kleine variaties – zoals een andere route naar kantoor rijden, of een keer de fiets in plaats van de auto pakken – al heel goed helpen.
Daarnaast is het aan te raden om altijd een percentage van je tijd te reserveren om te blijven leren. Volg workshops die net buiten je vaste werkgebied vallen, of die je uitdagen om op een heel andere manier te denken. Zo ontwikkel je voortdurend en houd je je hersenen in topconditie!