Als ondernemer loop je altijd risico’s. Eén van de risico’s die je loopt is aansprakelijkheid. Wanneer een werknemer tijdens zijn werkzaamheden voor je bedrijf aan iets of iemand schade toebrengt, is je bedrijf waarschijnlijk aansprakelijk. Maar ook wanneer iemand schade oploopt door toedoen van bijvoorbeeld je bedrijfsgebouw of je producten. Gelukkig kunnen bedrijven zich verzekeren tegen de financiële gevolgen van deze risico’s. Dit kan met een aansprakelijkheidsverzekering.
Er zijn diverse soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven. Maar er zijn twee soorten die ieder bedrijf dient te overwegen. Dat zijn de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. We vertellen je hier graag wat meer over.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVB genoemd, dekt je bedrijf tegen de financiële gevolgen die jijzelf of je werknemers toebrengen een ander. Materiële schade die wordt toegebracht aan personen, organisaties, goederen, enzovoort is gedekt met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
De premie van de aansprakelijkheidsverzekering is mede gebaseerd op de werkzaamheden van je bedrijf. In veel gevallen zal de premie niet heel hoog zijn terwijl wel een groot risico wordt afgedekt. Voor de meeste bedrijven is het dan ook aan te raden om deze verzekering af te sluiten.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een andere aansprakelijkheidsverzekering die door veel bedrijven wordt afgesloten is de zogeheten beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daar waar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering materiële schade dekt, dekt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering juist immateriële schade. Maar wat is dan precies immateriële schade? We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld.
Veel softwarebedrijven sluiten een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Stel een bedrijf dat software ontwikkeld heeft software geschreven voor een productiebedrijf. Door een fout in de software, gemaakt door één van de programmeurs van de softwareontwikkelaar, loopt het systeem tijdens een werkdag vast. Bijna de hele dag staat een deel van de productie stil en loopt het productiebedrijf omzet mis.
Daarnaast moeten werknemers overwerken om een inhaalslag te maken. Voor de immateriële schade die het productiebedrijf oploopt, kan het bedrijf dat de software heeft ontwikkeld aansprakelijk gesteld worden. De schadeclaim kan in bepaalde gevallen zeer hoog oplopen.
Ook de premie van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van de werkzaamheden die een bedrijf uitvoert. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. In bepaalde branches kan deze premie flink oplopen.
Dit artikel werd je aangeboden door BeneVia, adviseur op het gebied van zakelijke verzekeringen.