Wanneer kun je terugvallen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

0

Het ondernemerschap. Daar komen veel zaken bij kijken. Zo loop je als ondernemer altijd risico’s. Bedrijfsactiviteiten waarvoor jij verantwoordelijk bent, zouden namelijk schade kunnen veroorzaken aan anderen. Hiervoor zou je vervolgens aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het fijne aan het ondernemerschap is dat jij je tegen de financiële gevolgen van dit soort risico’s kunt verzekeren. Want ja, als ondernemer ben jij ook verantwoordelijk voor de verzekeringen van je bedrijf. In dit artikel gaan wij het hebben over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en geven we antwoord op de vraag in welke gevallen je hierop kunt terugvallen.

Zakelijke verzekeringen

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering valt onder het kopje zakelijke verzekeringen. Er zijn vele soorten zakelijke verzekeringen op te noemen. De meest voorkomende zijn:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering;
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering;
  • Rechtsbijstandsverzekering;
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • Pensioenverzekering.

En, alsof dat nog niet genoeg is: er bestaat ook zoiets als een autoverzekering voor wanneer je met je bedrijf gebruik maakt van een bestelauto. In Nederland ben je namelijk wettelijk verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekeringen

Ook hier geldt: er zijn vele soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven op te noemen. Hiervan zijn er twee die ieder bedrijf dient te overwegen. Dat zijn 1) de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en 2) de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel AVB genoemd: aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Met deze verzekering verzeker je de continuïteit van je bedrijf. Wanneer andere mensen of andermans spullen schade oplopen door bedrijfsactiviteiten waarvoor jij verantwoordelijk bent, wordt – indien je aansprakelijk wordt gesteld – de schade vergoed. Met andere woorden: tegen de financiële gevolgen, die het gevolg zijn van het toebrengen van materiële schade aan personen, organisaties, producten et cetera door jou en/of jouw werknemers, ben je gedekt.

Algemene aansprakelijkheid

Wanneer bedrijfsactiviteiten waarvoor jij verantwoordelijk bent schade veroorzaken aan anderen, dekt deze verzekering de aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat je in dit soort situaties kunt terugvallen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Productaansprakelijkheid

Wanneer een van jouw producten schade veroorzaakt – zelfs wanneer deze onder jouw verantwoording zijn geproduceerd en in omloop gebracht – kun je ook terugvallen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Werkgeversaansprakelijkheid

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt tevens aansprakelijkheid als iemand schade oploopt tijdens of door werkzaamheden. Dit kan zijn jouw eigen personeel, maar ook andere personen die onder jouw regie werken. Bij schade kun je denken aan bedrijfsongevallen, beroepsziektes en ongevallen in het verkeer (let op: niet met een motorrijtuig).

Milieu-aansprakelijkheid

Wanneer je schade veroorzaakt door plotselinge milieuverontreiniging, kun je terugvallen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in die zin, dat je standaard bent verzekerd voor schade aan personen. Indien er schade aan spullen van anderen is, ben je alleen in het geval van luchtverontreiniging verzekerd.

De premie die je voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaalt, is onder andere gebaseerd op de werkzaamheden van je bedrijf. In de meeste gevallen zal dit niet heel hoog zijn, terwijl er wel een groot risico wordt afgedekt. Wel zo fijn, toch?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply