Werknemers verzekeren voor bedrijfsongevallen? Denk aan deze 3 zaken

0

De bedrijfsvloer brengt veel risico’s met zich mee. In veel bedrijfssectoren is de kans op een ongeluk aanwezig. Maar zelfs als uw werknemers op kantoor zitten en zich niet inspannen, kunnen zij door een ongeval invalide worden of zelfs komen te overlijden. Als werkgever heb je een zorgplicht. Je wilt bovendien voorkomen dat je met veel schade komt te zitten, mocht een werkgever iets overkomen. Een zakelijke ongevallenverzekering is dan ook een essentiële bedrijfsverzekering. Daartoe ben je in sommige gevallen zelfs wettelijk verplicht: er zijn branches waarin de ongevallenverzekering deel uitmaakt van de verplichte cao.

Waar moet je als werkgever op letten als je een zakelijke ongevallenverzekering afsluit? En wat zijn de voordelen van deze vorm van verzekering?

Kijk goed naar de gedekte schade

Sluit je een bedrijfsverzekering af, dan kun je kiezen uit allerlei polissen. Iedere polis is verschillend, en dekt andere zaken. Het is belangrijk om daar goed op te letten. Wat keert de verzekering precies uit als een werknemer als er zich een bedrijfsongeval voordoet?

Veel verzekeringen betalen éénmaal het jaarloon uit aan de nabestaanden, als een werknemer komt te overlijden. Wordt een werknemer invalide, dan is gebruikelijk dat er tweemaal het jaarloon uitgekeerd. Een bedrijfsarts bepaalt in welke mate de werknemer invalide is.

Heb je een bedrijf met veel oproepkrachten, of werken er veel parttimers? Dan is een verzekering op basis van jaarloon misschien niet verstandig. Je kunt dan beter proberen een vast bedrag af te spreken, dat de verzekeraar per werknemer uitkeert, als iemand in deze groep een ongeluk krijgt.

Denk na over de beste vorm van dekking voor jouw bedrijf

Kort weg zijn er twee soorten zakelijke ongevallenverzekeringen: een 24-uursdekking, en een functie-of activiteitendekking. Het eerste type verzekering dekt alle (vaste) werknemers ten alle tijden, waar ze ook zijn. Dit is de standaard vorm van dekking die vaste arbeidskrachten mogen verwachten.

De tweede vorm van dekking geldt alleen op de werkvloer, en tijdens het reizen van en naar de werkvloer. Dit is gebruikelijk voor uitzendkrachten, stagiairs en werknemers met een nul-urencontract. Wat voor jouw bedrijf aantrekkelijker is, hangt af van de situatie.

Let op de voordelen van de polis

Het afsluiten van een ongevallenverzekering is niet alleen fijn voor je werknemers: het heeft ook voordelen voor je bedrijf. Welke voordelen je geniet, verschilt uiteraard per polis. Als werkgever is het de moeite waard om hier goed naar te kijken.

  • Afhankelijk van de precieze verzekering die je afsluit, kun je cursussen en voorlichtingen ter preventie van ongelukken (gedeeltelijk) vergoed krijgen.
  • Sommige verzekeraars verzekeren stagiaires en zelfs bezoekers automatisch mee.
  • Er zijn polissen waarin je als werkgever een tegemoetkoming krijgen voor de kosten van re-integratie van een werknemer die een bedrijfsongeval heeft gehad.

Een bedrijfsongevallenverzekering: fijn voor je werknemers, en voor je bedrijf

Een ongevallenverzekering is niet alleen een geruststelling voor je werknemers, maar biedt ook voordelen voor je eigen bedrijf. Heb je deze verzekering nog niet afgesloten? Ga op zoek naar een aantrekkelijke polis, en zorg dat je werknemers verzekerd zijn tegen ongevallen op de werkvloer. Rijd jij of je werknemers regelmatig in een bestelauto? Dan is het afsluiten van een bestelautoverzekering ook een must!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave A Reply