Hoe kun je een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen?

0

Steeds meer ondernemers krijgen er mee te maken: het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand. Sinds de wettelijke regels hierover zijn aangescherpt, lijkt het energielabel steeds belangrijker te worden. Gelukkig is het vrij eenvoudig om dit energielabel aan te vragen. Wij nemen je hier graag mee in dit proces aan de hand van een stappenplan.

1. Vind een erkend adviseur

Niet alle adviseurs zijn bevoegd om een erkend energielabel te verstrekken. Er is een landelijke database waarin wordt bijgehouden welke partijen daartoe wel bevoegd zijn. Onderzoek daarom van te voren waar je het energielabel wilt gaan aanvragen en of dat een geschikte partij daarvoor is.

2. Dien een verzoek in voor de aanvraag

Benader de gewenste partij om het proces in gang te zetten. Doorgaans gaat dit tegenwoordig simpelweg online door een berichtje te sturen of een formulier in te vullen. De aanbieder zal vervolgens een aanbod doen aan de hand van een tariefberekening. De kosten voor het energielabel zijn immers afhankelijk van het oppervlakte van het pand, de afstand en de complexiteit van het bedrijfspand. Het kan daarom zeker lonen om in deze fase het tarief van verschillende aanbieders te vergelijken.

3. De opdrachtbevestiging en de opname

Als jij akkoord gaat met het tarief van de adviseur, dan zal deze jou een opdracht bevestiging sturen waarin de afspraken zijn vastgelegd. Vervolgens moet er een opname worden ingepland of wellicht is dat al gebeurd. De opname houdt in dat een specialist uw bedrijfspand bezoekt om deze te beoordelen op energiezuinigheid.

4. Het rapport en energielabel

De specialist zal zijn bevindingen vastleggen in een rapport. Daarin staat welke klasse energielabel jouw bedrijfspand krijgt en wat eventueel nog mogelijkheden zijn voor verdere verduurzaming. Het energielabel wordt vervolgens apart verstrekt, zodat jouw bedrijfspand aan de verplichtingen kan voldoen.

Zorg dat je er op tijd bij bent!

Houd er tot slot rekening mee dat met dit gehele proces best wel wat tijd gemoeid is. Daarnaast kan het zijn dat je aan de hand van dit rapport bijvoorbeeld nog energiebesparende maatregelen moet nemen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Ook dit kost weer tijd. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd begint met het aanvragen van een energielabel voor jouw bedrijfspand.

Ben je er trouwens van op de hoogte dat alle kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023 moeten beschikken over minimaal een energielabel C? Controleer daarom snel het energielabel van jouw kantoorpand en laat indien nodig energiebesparende maatregelen uitvoeren.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply