Energielabel C voor kantoren verplicht in 2023

0

Wist je dat vanaf 1 januari alle kantoorpanden vanaf 100 m2 moeten beschikken over minimaal een energielabel C? Het jaar 2023 lijkt misschien ver weg, maar het is belangrijk om je als pandeigenaar alvast hierin te verdiepen. Want beschik je op 1 januari 2023 niet over een energielabel C, dan mag het gebouw niet meer als kantoor gebruikt worden. Meer weten over deze verplichting? En wat je moet regelen? Wij leggen het je uit in onderstaand artikel.

Check het energielabel van je kantoor

Via EP-online.nl kun je eenvoudig checken welk energielabel jouw kantoor op dit moment heeft. Met een geldig energielabel A, B of C voldoet je pand al aan de norm. En hoef je dus niets te doen om in 2023 aan de verplichting te voldoen. Met een energielabel D of lager is het nodig om energiebesparende maatregelen te nemen voor een beter energielabel. Ieder kantoor is anders. In sommige gevallen zijn er ingewikkelde bouwkundige ingrepen nodig om te voldoen aan de verplichting, terwijl bij andere gebouwen kleine maatregelen al voldoende zijn om te beschikken over een C-label. Benieuwd welke maatregelen er bij jou nodig zijn? Vraag vrijblijvend advies aan op EnergielabelVoorMijnPand.nl.

Energieprestatieadvies voor je kantoor

Heeft je kantoor nog helemaal geen energielabel? Of wil je weten welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen voor een beter energielabel? Dan is het nodig om een opname van het pand in te plannen bij een gecertificeerde energieadviseur. Na de fysieke opname ontvang je als pandeigenaar een uitgebreid energieprestatieadvies-rapport met daarin het huidige energielabel en wat je kunt doen om een hoger energielabel te krijgen. Bij een energielabel D of lager is het verstandig om op korte termijn een planning te maken om de energieprestatie te verbeteren.

Hoger energielabel én kostenbesparend

Het investeren in energiebesparende maatregelen verhoogt niet alleen je energielabel, maar zorgt ook voor een besparing op je energierekening. De meeste energiebesparende maatregelen hebben dan ook een snelle terugverdientijd, waardoor het voor bedrijven een interessant investering is. Helemaal als je kunt profiteren van subsidies. Met een energielabel C of hoger voldoe je niet alleen aan de verplichting van 2021, maar bespaar je ook flink op energiekosten.

Energielabel C in 2030 voor alle kantoorgebouwen

De energielabel C verplichting voor kantoren in 2023 is eigenlijk een tussenstap. In het huidige klimaatakkoord staat namelijk dat alle kantoorgebouwen in 2030 een energielabel A moeten hebben. Daarom is ons advies om als pandeigenaar een goede planning te maken met energiebesparende maatregelen om naar een energielabel C te gaan.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply