Beginnen met ergonomisch werken: 6 handige tips

0

De houding welke je aanneemt tijdens het werk is belangrijker dan je denkt. Een verkeerde werkhouding kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals rug-, nek- en spierpijn. Ergonomisch werken is dé oplossing voor een slechte werkhouding en helpt bij het voorkomen van nare klachten. Maar hoe begin je met ergonomisch werken? Wij vertellen het graag aan de hand van zes handige tips.

1. Maak gebruik van ergonomische kantoormeubelen

De basis van ergonomisch werken begint bij het gebruik maken van geschikte kantoormeubelen. Denk hierbij aan een ergonomische bureaustoel of bureau. Deze kantoormeubelen zijn extra comfortabel en kunnen gemakkelijk versteld worden. Zo kun jij de ideale werkhouding aannemen. Een te hoog of laag bureau kan voor meer problemen zorgen dan je denkt.

2. Sta regelmatig op

Zorg ervoor dat je tijdens het werk regelmatig opstaat. Te lang zitten kan namelijk zorgen voor stijve spieren en gewrichten. Probeer minimaal één keer per uur even op te staan door bijvoorbeeld drinken te pakken. Verder is het ook goed om eens in de twee uur even te rekken en strekken.

bureau ergonomisch

3. Laat je muis met rust

Wanneer je op het kantoor met een computer werkt, is de kans groot dat je veel gebruik maakt van een muis. Let tijdens het werken op dat je hand niet doelloos op de muis blijft rusten, bijvoorbeeld tijdens het bekijken van een video. Wanneer je dit wel doet kun je namelijk snel klachten ontstaan in de hand en pols. Zo is het beter om de hand te laten rusten op je been of op een armleuning.

4. Zorg voor goed licht

Wist je dat ergonomisch werken niet alleen betrekking heeft tot je werkhouding maar ook op je omgeving? Wanneer je ergonomisch wilt werken, is het belangrijk om ook rekening te houden met factoren zoals daglicht. Zorg ervoor dat je voldoende daglicht om je heen hebt. Indien dit nodig is kun je het bureau verplaatsen zodat je dichterbij een raam zit. Hoe meer daglicht er te vinden is op kantoor, hoe energieker en productiever je zal zijn.

ergonomisch-bureau

5. Switch tussen verschillende werkzaamheden

Het is niet alleen belangrijk om regelmatig op te staan, maar ook om voldoende te switchen tussen de verschillende werkzaamheden. Wanneer je te lang met dezelfde taak bezig bent wordt de kans namelijk groter dat je vergeet om een goede werkhouding aan te nemen.

6. Luister naar je lichaam

Niet alleen op kantoor, maar ook in je privéleven is het belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. Neem je lichamelijke klachten serieus en probeer voldoende te sporten. Werk ook aan je conditie zodat je lichaam sterker en gezonder wordt. Zowel voor tijdens als na het werk geldt dat je je goed moet kleden, vooral in de winter. Kwalitatief goede (bedrijfs)kleding is een must voor de wintermaanden en houdt je spieren warm en soepel.

Ga jij ook beginnen met ergonomisch werken? We wensen je alvast veel succes.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply