Brandpreventie op kantoor

0

Als beheerder van een kantoor ben je verantwoordelijk voor correcte brandbeveiliging van een pand. Deze verantwoording houdt in dat je dient te voldoen aan de juiste wetgeving en brandveiligheidsnormen. Zodra er zich een calamiteit voordoet, wil je dat alle medewerkers en bezoekers van het pand, zo snel mogelijk in veiligheid zijn. Daarnaast wil je dat de materiële schade zo beperkt mogelijk blijft. Als beide het geval is kan de bedrijfsvoering namelijk weer snel worden opgepakt. Door brandpreventie op de juiste wijze in te richten, kan dit worden geregeld. 

Verschillende soorten brandpreventie

Er zijn ontzettend veel systemen en installaties beschikbaar die goed kunnen ondersteunen bij het aankleden van de brandpreventie. Hieronder vind je een lijst met een aantal preventietips en hoe je deze correct kan inzetten. 

  • Rookmelders – Deze zijn net als in ieder huishouden onmisbaar. Bij een rookontwikkeling gaat een rookmelder volledig tekeer. Hierdoor wordt iedereen die zich in het pand bevindt gewaarschuwd door het lawaai van de rookmelder.
  • Brandblussers – De brandblusser wordt vaak naast een trappenhal gehangen of op plekken waar een kleine brand zich zou kunnen ontwikkelen. Doordat de brandblusser eenvoudig is te gebruiken, kunnen grotere schades worden voorkomen.
  • Brandpreventieboxen – Deze verschillende boxen bevatten diverse producten, waarmee je vaak in één klap klaar bent. Zeker als je niet precies weet welke combinatie van producten het meest optimaal is, biedt een preventie box de beste uitkomst.
  • Blusdekens – Bevat jouw kantoor een pantry of misschien een groter keukengedeelte? Dan is een goed blusdeken onmisbaar, deze kan direct worden ingezet als er een brandontwikkeling ontstaat.
  • Hittemelders – Zodra de temperatuur van een ruimte dusdanig stijgt, zal deze melder iedereen zo snel mogelijk inlichten. Een brand waarbij de rookontwikkeling niet direct de rookmelder activeert wordt door dit apparaat opgevangen. 
  • Vluchtladders – De naam doet het als enigszins vermoeden, maar deze flexibele ladders worden ingezet om het pand zo snel mogelijk te verlaten. Het is ten strengste verboden met de lift te gaan, maar het kan ook voorkomen dat de brand zich ontwikkelt in de trappenhal. Deze ladders bieden hiervoor een goede uitkomst.

Conclusie

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de meest recente wetgeving met betrekking tot het inrichten van de brandveiligheid. Bij vragen hierover, kun je beter opzoek gaan naar een adviseur op dit gebied. Het laatste wat je wilt, is voor verrassingen te komen staan als het eens een keer echt nodig is. De aanbieders van veiligheidsproducten omtrent brand, zijn vaak goed geïnformeerd en kunnen veelal waardevolle tips delen.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  2.7/5]

Leave A Reply