Businessplan zelf maken of uitbesteden? Voor- en nadelen

0

Ieder jaar beginnen er tienduizenden mensen in Nederland een nieuw bedrijf. Zelfs in coronajaar 2020 nam het aantal nieuwe bedrijven in Nederland met 78.312 toe. Maar lang niet al deze bedrijven worden succesvol. Als je een nieuw bedrijf opzet, is een goede voorbereiding daarom enorm belangrijk. Het (laten) schrijven van een sterk businessplan maakt hier zeker onderdeel van uit. Soms is het schrijven van een ondernemingsplan zelfs verplicht, bijvoorbeeld als je externe financiering wil binnenslepen. Maar ook zonder die verplichting, is het hebben van een degelijk ondernemingsplan een absolute aanrader. Het plan laat je nadenken over de toekomst en zorgt ervoor dat je goed voorbereid aan het avontuur begint. Een businessplan kun je zelf schrijven of je kunt deze taak uitbesteden. Benieuwd wat voor jou beter is? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Expertise

Het schrijven van een ondernemingsplan is een vak apart. Als je het nog nooit gedaan hebt, kan het een behoorlijk intensief en lastige klus zijn. Wanneer je het plan door een gespecialiseerd bedrijf laat schrijven, omzeil je dit obstakel. Maar aan expertise zit nog een andere kant. Dat is namelijk de expertise van jouw vakgebied en situatie. Alleen jij kent de belangrijke drijfveren achter jouw bedrijf. Je zal, voordat je de beslissing hebt genomen om te starten, al veel onderzoek hebben gedaan. Jij weet als geen ander waarom jouw bedrijf uniek is. Bovendien ken jij de situatie waar je in zit en daarom kan jij als geen ander op papier zetten wat voor jouw bedrijf belangrijk is.

Investering en financiering

Naast expertise speelt geld natuurlijk een belangrijke rol in een nieuw bedrijf. Het uitbesteden van een businessplan vraagt een flinke investering. Tegelijkertijd kan het uitbesteden hiervan, je betere kansen geven op externe financiering. Een professioneel bedrijf dat zich specialiseert in het schrijven van ondernemingsplannen weet immers precies wat banken en andere investeerders hiervan verwachten. Voor jou kan dit wat lastiger inschatten zijn. Maar aan de andere kant wil je bij de start van je bedrijf voorzichtig omgaan met je geld. Zaken zoals het huren van kantoorruimte en het aanschaffen van benodigdheden, kosten immers ook al genoeg geld.

De oplossing: Expertise mét eigen inbreng

Zoals je ziet zijn er aan beide kanten voor- en nadelen. Uitbesteden kost veel geld: je geeft de controle uit handen en er mist daardoor een stukje persoonlijkheid in je plan. Maar zelf het hele plan schrijven is veel werk: jij mist de expertise over het schrijven van een goed businessplan en je wilt het risico om externe financieringen te ontvangen niet mislopen. Gelukkig is er ook nog een tussenweg te vinden. Het is namelijk mogelijk een ingevuld voorbeeld van een bedrijfsplan te downloaden. Dit is een voorbeeld ondernemingsplan, toegespitst op jouw branche. Aan de hand van dit voorbeeldplan vul je eenvoudig je eigen gegevens in, en maak je het jouw eigen ondernemingsplan. Zo profiteer je van de expertise die nodig is om een goed ondernemingsplan te schrijven, maar tegen een lagere investering. Bovendien gaat ook jouw eigen inbreng en controle niet verloren.

Een businessplan zelf schrijven of uitbesteden? Kies voor het beste van allebei!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave A Reply