Toe aan verandering? 3 redenen om een change management expert in te schakelen

0

Change management”: het is misschien een beetje een vage term. Toch gaat het hier om iets heel wezenlijks – iets waar vrijwel iedere organisatie mee te maken krijgt. Bij change management (veranderingsmanagement, in goed Nederlands) draait het om het begeleiden van ingrijpende veranderingen. Het doorvoeren grote reorganisaties gaat namelijk lang niet altijd van een leien dakje. Hoe zorg je ervoor dat de veranderingen geen weerstand oproepen?

Change management is de sleutel om veranderingen succesvol door te voeren. Wat doet een change management expert precies voor jou? En waar kun je hem of haar voor inzetten? In dit artikel geven we je drie redenen om een change management expert in te zetten in jouw organisatie.

#1: Strategie bij verandering

Voor het uitstippelen van een strategie rondom veranderingen en reorganisaties is een change management expert onmisbaar. Change management is de kern een strategische discipline. Grote veranderingen in een bedrijf: daarvoor is een plan nodig. Is de verandering nodig – en hoe moet die worden doorgevoerd? Waar moet op worden gelet, hoe snel moet de verandering doorgevoerd zijn, en wanneer kan die als succesvol worden gezien?

#2: Management van veranderingen

Bij ‘change management’ denken veel mensen automatisch aan het beheersen van veranderingen in software en hardware. Geen wonder, want dit zijn hele complexe zaken. Veranderingen op dit vlak doorvoeren is vaak een langdurig proces, dat niet vanzelf gaat. Daar is niet alleen strategie, maar ook begeleiding bij nodig. Voor veranderingen die een grote impact hebben op de werkvloer, is het handig om een expert te hebben die met je mee kan denken. Een change management expert kan advies bieden bij ingrijpende veranderingen, het proces monitoren, én signaleren als het misloopt.

#1: Communicatie met medewerkers

Change management is niet alleen abstract of strategisch: het heeft een duidelijke menselijke kant. Grote veranderingen zijn soms moeilijk voor werknemers. Hoe ga je als bedrijf om met de weerstand die jouw (nodige) veranderingen oproepen? Een change management expert kent verschillende technieken en methodes om veranderingen tot een succes te maken. Heldere, eerlijke en snelle communicatie met medewerkers is daarbij een van de belangrijkste kernpunten. Door steeds duidelijk te blijven overleggen en iedereen de ruimte te geven, valt een verandering veel sneller in goede aarde.

Schakel een change management expert in

Gaat jouw bedrijf overstappen op nieuwe software of hardware, of is er een een reorganisatie nodig?  Een veranderingmanagement bureau kan helpen om dat proces op te zetten en te begeleiden.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hallo, ik ben Julia de Bruin. In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper. Naast mijn fulltime baan vind ik het ook erg leuk om te schrijven. Ik vind ergonomisch werken heel belangrijk. Veel mensen krijgen lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een verkeerde stoel en verkeerde zithouding. Een fitte werknemer is een goede werknemer! Daarom ga ik graag voor jullie op zoek naar de beste tips over goede ergonomische werkplekken en bijvoorbeeld een goede ergonomische zithouding.

Leave A Reply