De 6 meest voorkomende oorzaken van geluidsoverlast op kantoor

0

Waarschijnlijk heeft iedereen die op kantoor werkt er wel eens mee te maken gehad: geluidsoverlast. Denk bijvoorbeeld aan overlast door luid discussiërende collega’s of harde muziek. In dit artikel zetten we de meest voorkomende oorzaken van geluidsoverlast op kantoor voor je op een rij. 

1. Collega’s in gesprek

Op kantoor zijn de medewerkers vaak met elkaar in overleg. Dit zorgt, vooral wanneer dit op een onnodig harde manier verloopt, voor veel geluidsoverlast. Wil je iets bespreken met een collega die aan de andere kant van de kantoorruimte zit? Kies er dan voor om naar zijn of haar bureau te lopen of te bellen. Het maken van afspraken is hierbij essentieel.

2. Bellen op kantoor

Ondanks dat bellen naar een collega een oplossing kan zijn voor geluidsoverlast, kan bellen in het algemeen ook voor geluidsoverlast zorgen. Dit geldt vooral voor kantoren waar meerdere mensen tegelijk aan het bellen zijn. Een simpele oplossing is het telefoneren op een acceptabel geluidsniveau. Ook kun je, indien nodig, naar de gang lopen voor een belangrijk (of luidruchtig) telefoontje.

3. De radio

De ene medewerker vindt het fijn om in stilte of op een rustig kantoor te werken en de andere vindt het juist fijn als er een radio aan staat. Tip: laat de medewerkers die het juist fijn vinden om muziek te horen, radio luisteren via een koptelefoon. Op deze manier is het niet storend voor anderen en wordt geluidsoverlast voorkomen.

4. Smartphone geluiden

Dat smartphones, zowel privé als op zakelijk gebied, een steeds grotere rol spelen binnen onze levens is duidelijk. We zijn eraan gewend om de telefoons naast ons op het bureau te leggen en regelmatig een bericht te ontvangen. Staat de smartphone niet op stil? Dan kan dit voor geluidsoverlast zorgen op kantoor. De geluiden zijn namelijk erg afleidend en wekken het gevoel dat juist de collega’s een berichtje binnen krijgen.

5. Geluiden van buiten

Vooral wanneer het kantoor gevestigd is in een groot verzamelgebouw of vlakbij een drukke weg kunnen geluiden van buiten een grote bron van geluidsoverlast zijn. Een openstaand raam kan er al voor zorgen dat werknemers zich minder goed kunnen concentreren. Naast geluiden die daadwerkelijk van buiten het kantoor afkomstig zijn, kunnen ook de luidruchtige geluiden die uit de vergaderkamer of de kantoortuin komen voor hinder zorgen.

6. Een open ruimte

Een kantoor met een open interieur brengt het grote nadeel met zich mee dat alle bovengenoemde oorzaken nóg duidelijker te horen zijn. Bellende collega’s, de muziek van de radio, de geluiden van de printers en kopieerapparaten en meer: het heeft allemaal een negatief effect op de werksfeer. Door bijvoorbeeld scheidingswanden, wandpanelen of bureauwanden te plaatsen verminder je al snel het geluidsoverlast waardoor de productiviteit op kantoor stijgt.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply