De noodzaak van een ondernemingsplan

0

Wie het idee heeft om een onderneming te starten heeft zich al vast afgevraagd wat er allemaal bij komt kijken. Je bent enthousiast en wilt graag meteen aan de slag. Maar voordat het zover is, is het verstandig om eerst een businessplan op te stellen, ook wel ondernemingsplan genoemd. Het ondernemingsplan is meer dan een middel om je financiering rond te kunnen krijgen. Het is de route die je gaat afleggen in de komende jaren. Het is dus belangrijk om die route van te voren goed uit te stippelen. Waarom een ondernemingsplan nog meer noodzakelijk is, lichten we toe in dit artikel.

Je ondernemingsplan als hulpmiddel

We noemden het al in de introductie; de financiering van je onderneming speelt wel degelijk een grote rol. De start van het bedrijf kan staan of vallen met de benodigde financiering. Maar dat betekent niet dat je het ondernemingsplan alleen schrijft om dit voor elkaar te krijgen. Door je businessplan op papier te zetten begrijp je beter hoe je eigen bedrijf in elkaar steekt. En hoe je de markt het beste kan bespelen bijvoorbeeld. Een financiering is erg handig, maar als je vervolgens de verkeerde keuzes maakt ben je weer terug bij af.

Bepaal je toekomst met je ondernemingsplan

De juiste route stippel je uit in je ondernemingsplan. Dit is de route die je verwacht de komende jaren af te gaan leggen. Door na te denken over deze route – en dus je verwachtingen – kom je misschien op ideeën of inzichten die je normaliter niet zou hebben gehad. En we begrijpen als geen ander dat je niet alles van tevoren kan weten. Als ondernemer heb je nou eenmaal te maken met risico’s, dat hoort er bij. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je hier zoveel mogelijk op voorbereid bent. En daarmee risico’s misschien zelfs kunt uitsluiten. Je ondernemingsplan is dus eigenlijk je route, waarbij je weet waar de obstakels (kunnen) liggen.

Doelgericht aan de slag

Een ondernemingsplan is tevens noodzakelijk om goede doelstellingen te formuleren. Doelen die je voor jezelf of je team stelt. Je kunt denken aan targets voor de beoogde omzet, het aantal nieuwe klanten of uitbreiding van personeel. Belangrijk is om realistische doelen te stellen en daarbij goed na te gaan wat haalbaar is. Je ondernemingsplan helpt erbij in te schatten wat je als bedrijf aankunt.

Meer informatie over je ondernemingsplan?

Ben je op zoek naar meer informatie over de noodzaak van je ondernemingsplan? Neem dan eens kijkje bij Credo Ondernemingsplan. Zij weten als geen ander wat er komt kijken bij het starten of uitbreiden van je onderneming.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply