Hoe kan een bedrijf energie besparen?

0

Als de eigenaar van een groot (of klein) bedrijf, weet je heel goed hoe stressvol dit kan zijn. Jij bent niet alleen de laatste stem in het afronden van projecten of het doorvoeren van nieuwe beslissingen of richtingen binnen het bedrijf, maar het is ook aan jou om het bedrijf in de groene cijfers te houden. Dat laatste voelt vaak als een groot gevecht tussen de kosten en de inkomsten. Als je één van de twee maar even uit het oog verliest, zal het niet goed voor het bedrijf aflopen. Deze zorgen kunnen best zwaar op je schouders liggen. De handigste manier om je winst te behouden, is door de vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk kan je niet op elke vaste lasten besparen, maar wat dacht je van de energierekening? Dit is vaak een grote kostenpost voor bedrijven en net als thuis kan hier nog dikwijls op bespaard worden. Doe eens een energie vergelijking en bekijk of er goedkopere opties zijn voor jullie energieverbruik. Is de hoogte van de energierekening nog niet helemaal naar wens? Neem dan de volgende tips ter harte.

Verlichting met tijdschakelaar

De hoeveelheid verlichting die gebruikt wordt op kantoren, is niet minder dan verbazingwekkend te noemen. De cijfers liegen er niet om! Ergens is dit natuurlijk ook helemaal niet zo gek, aangezien we dikwijls zien dat lampen onnodig staan te branden in lege kantoren en deze vervolgens ook nog de hele nacht blijven branden. Het wordt simpelweg vergeten door alle drukte. Daarnaast zien we ook dat medewerkers de verlichting te snel gebruiken. Overdag hoeft er uiteraard weinig gebruik worden gemaakt van lampen. Natuurlijk kan je niet elke weersvoorspelling instellen, maar een tijdschakelaar is in bovenstaande gevallen de beste oplossing. Je stelt een tijd in waarop de lampen mogen branden en ook een tijd waarop alle medewerkers naar huis zijn en de verlichting weer uitgaat. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van een bewegingssensor, maar in een kantoor waar vooral stilgezeten wordt is dit heel onhandig. Je wilt immers niet dat verlichting continue uit wordt geschakeld terwijl iedereen ijverig aan het werk is.

Zakelijke energie afsluiten

Misschien ben je hier al lang van op de hoogte, maar we mogen het niet ongenoemd laten in dit artikel: de noodzaak om zakelijke energie af te sluiten. Zakelijke energie is, wat ons betreft, zeer rendabel voor grotere bedrijven. Bij zakelijke energie wordt er vooral gekeken naar het maandelijkse energieverbruik en hierop worden de kosten gebaseerd. Dit in tegenstelling tot particuliere energierekeningen, waarbij de netbeheerkosten enorm kunnen verschillen. Je kunt ook in aanmerking komen voor zakelijke energie als ZZP’er of andere kleinverbruiker, wel is het hierbij belangrijk om te bedenken of je daadwerkelijk goedkoper uit bent. Doe de energie vergelijkingstest om erachter te komen wat de beste optie is!

Investeer in ‘slimme’ stekkerdozen

Het gebruik van elektronische apparaten is natuurlijk niet te voorkomen op grote kantoren. Wel is het mogelijk om hier wat geld op te besparen. Schaf bijvoorbeeld enkel energiezuinige apparaten aan en investeer in zogenaamde ‘slimme’ stekkerdozen. Deze stekkerdozen voorkomen slurpverbruik. Zo wordt er geen elektriciteit meer getapt als het apparaat uitgeschakeld staat. Dat voorkomt een hoop gedoe en extra energiekosten!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply