Zorg voor een groen energielabel voor je kantoor

0

Energielabels zijn al enkele jaren een verplicht onderdeel als je jouw kantoorpand wilt verkopen of verhuren. Wellicht heb je het bij het kopen van een woning er al mee te maken gehad, waarbij het ook een verplicht onderdeel is, de verkopende partij is verantwoordelijk voor het tijdig meegeven van een energielabel. Wanneer dit niet op tijd gebeurd, kun je voor kantoorpanden een boete oplopen tot wel €20.000,-. Alle woningen hebben een voorlopig energielabel, deze hoef je alleen definitief te laten maken. Kantoren hebben geen voorlopig energielabel, dus deze moet door een adviseur worden beoordeeld aan de hand van de gestelde normen.

Nieuwe wetgeving per 2023

Per 2023 komt er een nieuwe wetgeving met betrekking tot energielabels voor kantoren. Ieder kantoor moet vanaf 1 januari dat jaar een groen energielabel hebben. Dit houdt in dat je minimaal een energielabel C moet hebben. Veel kantoren voldoen hier nog niet aan en hebben nog steeds een D label of zelfs lager. Het wordt voor kantoorpandeigenaren dus erg belangrijk om te investeren in energiebesparende maatregelen om het energielabel te verbeteren. De nieuwe wetgeving per 2023 is een voorbode op een energie neutrale samenleving die per 2050 moet zijn gerealiseerd. Momenteel voldoet ongeveer de helft van de kantoren nog niet aan deze wetgeving, dus moeten veel pandeigenaren aan de slag om het energielabel te verbeteren aan de hand van energiebesparende maatregelen zoals isolatie, LED-verlichting en andere duurzame maatregelen die bijdragen aan een groener energielabel.

Nog geen energielabel?

Heeft je kantoorpand nog geen energielabel? Dat kan, een energielabel is namelijk tot nu toe alleen verplicht voor kantoren die onlangs nieuwgebouwd zijn of recentelijk zijn verhuurd of verkocht of te koop/huur staan. Het aanvragen van een energielabel is niet lastig. Overigens hoeven vrijstaande kantoren die kleiner zijn dan 50m2 geen energielabel te hebben. In een bedrijfsverzamelgebouw worden één energielabel gegeven voor alle kantoren binnen dit gebouw.

Je kunt een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen bij gecertificeerde aanbieders. Vervolgens wordt er een afspraak ingepland, waarbij een EPA-U adviseur je pand op komt nemen. Nadat de EPA-U adviseur is geweest, zal deze zijn bevindingen uitwerken in het systeem van de overheid registreren. Uiteindelijk komt hier vervolgens een energielabel (A t/m G) uit, dat direct officieel is geregistreerd. Vervolgens ontvang je het energielabel en is deze 10 jaar geldig. Op het energielabel staan enkele standaard aanbevelingen die advies geven over verbeteringen aan het pand voor een gunstiger energielabel. Na aanpassingen kun je vervolgens weer een nieuw energielabel aanvragen.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply