Hoe kies je een geschikte lening?

0

De vraag naar leningen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook wordt er steeds vaker privé geleend en uiteindelijk op zakelijk gebied gebruikt. Dat is niet zo vreemd. Op zakelijk gebied zijn investeringen in veel gevallen immers noodzakelijk om verder te groeien. Bovendien zijn er in de afgelopen jaren steeds meer eenmanszaken bijgekomen. Om deze te starten is een startkapitaal vaak noodzakelijk. Een lening kan hierbij helpen. Een investering kan mogelijk een groot effect hebben op de groei van het bedrijf. Daarmee kan die lening uiteindelijk weer heel snel en makkelijk worden afgelost. Dat klinkt allemaal prachtig, maar toch komt er wel meer kijken bij het afsluiten van een lening. Want hoe kies je de geschikte leenvorm? En hoe voorkom je financiële problemen in de toekomst?

Alleen als het echt nodig is

Een lening aanvragen doe je altijd alleen wanneer het echt nodig is. Beschouw een lening dan ook zeker niet als makkelijk verkregen extra financiële ruimte. Lenen kost geld. Een investering kan heel veel opleveren, maar is dit ook zeker? Misschien verwacht je dat de aankoop van een nieuwe machine het productieproces kan verbeteren, maar wat als dit niet het beoogde effect heeft? Je kunt er niet vanuit gaan dat de lening ook daadwerkelijk geld in het laatje zal brengen. En ook dan zal je deze gewoon moeten aflossen. Daarom is het belangrijk om zo verantwoord mogelijk te werk te gaan.

Besef bovendien ook dat wanneer je privé leent, je hier altijd zelf verantwoordelijk voor blijft. Ook wanneer je bedrijf het niet redt, zal jij verantwoordelijk blijven voor het afbetalen van deze lening. 

Bepaal de beste leenvorm

Er zijn heel veel verschillende leenvormen waar je uit kunt kiezen. De meest gebruikte financieringsvormen zijn:

–          De persoonlijke lening

–          Een doorlopend krediet 

Welke de beste keuze is, hangt voornamelijk af van hoe je de lening precies wilt gebruiken. Een persoonlijke lening is de beste optie als je eenmalig een groot bedrag wil lenen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe machine of om over een specifiek startkapitaal te beschikken. Je weet van tevoren precies hoeveel je nodig hebt om deze te kopen. Een persoonlijke lening is dan erg duidelijk. Je spreekt van tevoren af hoeveel er geleend kan worden, wat de rente zal zijn en hoe lang het looptermijn is. Een prettige gedachte.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Dit wordt met name gebruikt om een tijdelijk tekort van financiële middelen op te vangen. Het bedrag wordt niet naar je overgemaakt, maar staat klaar indien dat nodig is.

Vergelijken

Kies nooit zomaar een kredietverstrekker. Het aanbod is ontzettend groot. Op het gebied van algemene voorwaarden zijn er vaak weinig verschillen. Kijken we naar de rentetarieven? Dan loopt dit flink uiteen. Wees dus verstandig en ga niet voor de eerste de beste aanbieder, maar vergelijk eerst. Kijk bij welke partijen je terecht kunt en wat ze precies aanbieden. Vraag vrijblijvend verschillende offertes aan. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een vergelijkingssite te gebruiken. Zo zie je direct in één oogopslag met wie je het beste contact op kunt nemen. 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply