Is het schadelijk om mijn MacBook op kantoor aan de oplader te laten?

0

Veel mensen die dagelijks hun Mac op kantoor gebruiken, vragen zich af of het schadelijk is om de computer permanent aan de MacBook adapter te laten. Zeker als je op een vaste werkplek zit is het makkelijk om de MacBook voortdurend op het laadcircuit te houden. Anderen kiezen juist voor het tegenovergestelde: ze halen hun MacBook van de adapter zodra de MacBook volledig opgeladen is en het led-lampje op de adapter groen kleurt. Welke methode is beter? Is het slecht om de MacBook batterij voortdurend aan de stroom te laten?

Volgens Apple

Apple geeft aan dat de MacBook batterij in theorie ongeveer 1000 laadcycli zou moeten kunnen doorlopen, maar het daadwerkelijke aantal is grotendeels afhankelijk van het gebruik. Voor de levensduur maakt het wel degelijk uit op welke manier je de MacBook accu op kantoor gebruikt. Het is aan te raden om de batterij zo weinig mogelijk te belasten. De MacBook accu is slechts een alternatieve stroombron, handig als je bijvoorbeeld niet over een stopcontact beschikt.

Hoe kan ik mijn MacBook accu het best gebruiken op kantoor?

Normaal gesproken kun je de MacBook het best aan de adapter laten zitten, ook als de batterij volledig opgeladen is, zeker wanneer een vaste werkplek hebt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt de accu daar niet ‘lui’ van, zoals bij de inmiddels verouderde NiMH cellen het geval is. De batterij die in je MacBook zit is namelijk gemaakt van Li-polymeer energiecellen. Dit type cel is minder gevoelig voor diepteontlading en hoeft niet volledig ontladen te worden, voordat de accu weer aan de oplader moet. Het beste is om de MacBook op kantoor zo veel mogelijk aan de adapter te houden, maar wel regelmatig (minstens een keer per week) te ontladen tot ongeveer 15%. Vervolgens laadt je de batterij in een keer weer vol, om de cellen te ‘kalibreren’.

Is het dan slecht om een opgeladen batterij direct van de stroom te halen?

Ondanks dat het niet optimaal is voor je battery life, betekent het niet dat de batterij stuk gaat als je deze zwaarder belast. Voor iemand die voortdurend met de MacBook onderweg is of niet op een vaste plek werkt is het ook lastig om de batterij continu aan de stroom te houden. Het is wel zo dat je onnodig snel door het maximale aantal laadcycli heengaat als je altijd op de batterij werkt. De accu slijt namelijk elke keer een beetje als deze ontladen wordt, waardoor de volledige laadcapaciteit langzaam afneemt. Uiteindelijk zal je dus sneller verval in de gemiddelde werktijd van je MacBook batterij zien.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 17   Gemiddelde:  3.5/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply