Als ondernemer is het soms lastig om door te zetten. Zeker nu corona het voor zelfstandige ondernemers nog moeilijker maakt, is het lastig om hoop te houden dat je het gaat maken in het bedrijfsleven. Misschien ben je nu nog een klein bedrijfje met als doel om internationaal te handelen, maar wil het allemaal even niet lukken. De volgende grote multinationals voelden zich op een gegeven moment net zo. Zij begonnen klein, in een garage, met enkel een idee en ambitie. Zij hebben het gemaakt en als zij dat kunnen, dan kan jij het toch ook?
Walt Disney Pitctures
Disney is één van de bekendste bedrijf op de wereld. Roy en Walt Disney richtten in 1923 de voorloper van Disney op. Het kantoor was destijds nog in de garage van de oom van de twee broers. Walt stortte zich vanaf dat moment op het creatieve aspect van de studio en Roy boog zich over het business-deel. De eerste jaren was er slechts gering succes en zaten de broers eigenlijk vooral in de schulden, maar met de productie van “Snow White and the Seven Dwarfs” begon het succes. Deze film werd in 1937 gemaakt en dit zorgde er niet alleen voor dat de mannen hun schulden konden afbetalen, maar ook dat het bedrijf miljoenen euro’s waard werd.
Walt en Roy hebben dus ongeveer 14 jaar hard gevochten om hun bedrijf groot te maken. Inmiddels is het bedrijf wereldwijd bekend en kunnen we het dus zeker tot een multinational rekenen. Het miljoenenbedrijf begon zeker klein, maar is nu zo’n $180 miljard waard!
Virgin Records
Virgin records is een grote platenmaatschappij, maar ook dit grote multinationale bedrijf begon ooit klein. Voordat Richards Branson besloot om platen te verkopen, gaf hij een magazine uit. Dit was allemaal nog op zijn high school en het magazine heette ‘Student’. Tegen Richard’s verwachting in, sloeg het magazine aan. Door dit succes kreeg Richard meer vertrouwen en werd enthousiaster om een eigen bedrijf op te richten. Hij besloot toen om platen via de post te verkopen. De platen moesten ergens opgeslagen worden en die plek was de kelder en de garage van Richard zelf. Vanuit zijn eigen huis verzond hij de platen en verdiende hij zijn geld. Ook deze multinational begon dus ooit in een garage.
Veel technische bedrijven zoals Apple, Microsoft, Amazon en HP zijn in garages begonnen, maar veruit de bekendste en grootste is Google. Google begon eigenlijk heel klein. Larry Page en Sergey Brin werkten in 1996 samen aan een schoolproject. In 1997 is de domeinnaam geregistreerd en in 1998 werd het bedrijf officieel gestart. In het begin allemaal dus nog vanuit een garage. Het bedrijf begon natuurlijk enkel uit een zoekmachine. Inmiddels verdient het geld uit de verkoop van advertenties en allerlei producten die Google produceert. Ook zijn er naast de zoekmachine natuurlijk allerlei platformen bijgekomen. YouTube, Gmail, Maps, Translate, Chrome, Google DUO, Google Chats, Foto’s, Keep en nog veel meer platformen vallen onder Google. Google is ondertussen zo ongeveer de definitie van een multinational
Harley-Davidson
William S. Harley kwam in 1900 met het eerste idee om een fiets sneller te laten gaan. Hij wilde een motortje maken hiervoor. Een vriend van William, Arthur Davidson, hielp hem bij het bouwen van deze motor. Als je heel goed gaat kijken, dan deden ze dit technisch gezien niet in een garage, maar in een soort schuurtje. In ieder geval lag de basis van deze multinational niet in een groot kantoorpand of een ver ontwikkelde werkplaats, maar bij William S. Harley thuis.
Tesla
Als je aan Tesla denkt, dan denk je vast direct aan Elon Musk. Dit verhaal gaat echter niet over hem, maar over Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Zij zijn samen Tesla begonnen. De twee begonnen Tesla met een elektrische sportwagen. Een jaar na de oprichting kwam Elon Musk in beeld. Hij zag toekomst in het bedrijf en investeerde een groot bedrag. Musk leidde ook de ontwikkeling van de Tesla Roadster. Toen oprichter Martin Eberhard en investeerder Elon Musk in 2008 een flink meningsverschil hadden, ‘won’ Musk en hij ontsloeg Eberhard. Op die manier kon Elon Musk uitgroeien tot de topman van het bedrijf. Hij maakte het bedrijf groter en groter en investeerde tijdens de crisis in 2008 zelfs zijn volledig privé vermogen in Tesla. Gelukkig voor Musk verdiende hij dit geld gemakkelijk weer terug in de jaren die volgden. Ook dit super succesvolle bedrijf begon dus, voordat Elon Musk om de hoek kwam, in een garage.
Lees ook: De noodzaak van een ondernemingsplan