Deze manier van leidinggeven bevordert jouw zaak

0

Een goed leiderschap op de werkvloer is van groot belang. Het bevordert niet enkel de werksfeer, maar ook de algemene productiviteit. Het is niet altijd simpel om leider te zijn van een groep. De manier waarop je communiceert is van essentieel belang. Een goede vorm van leiderschap is het systematisch leiderschap. Maar wat houdt dat nu juist in en waarom is het zo voordelig?

In welk systeem zit je?

Ongemerkt zit iedereen in een systeem. Of dat nu thuis of op de werkvloer is. Het lijkt soms of systemen zelf zaken beslissen, zonder dat je daar invloed op kan uitoefenen. De kunst is te herkennen in welk systeem je zit. Als je begrijpt en aanvoelt welke krachten er aan het werk zijn, kan je ze bijsturen of naar je hand zetten. Zo laat je de mechanismen van het systeem voor jou werken.

Leiderschap in de praktijk

Systemisch leiderschap wil zeggen dat jij als leider een plaats in het bedrijf gaat innemen zodat je het bedrijf versterkt en in balans houdt. Er wordt niet enkel gekeken naar jou als leider, maar ook naar het volledige systeem. Er wordt bekeken waar de problemen zich voorgedaan hebben en dus waar er spanningsvelden ontstaan zijn, zodat deze aangepakt kunnen worden. De uiteindelijke bedoeling is om de energie in jezelf en in je team weer volop te laten stromen zodat het bedrijf ten goede komt.

Stress op de werkvloer


Systemisch leiderschap is erg belangrijk om een angstcultuur tegen te gaan. Een angstcultuur ontstaat wanneer er misbruik gemaakt wordt van machtsposities. Medewerkers durven geen fouten meer te maken uit angst voor bijvoorbeeld een reprimande. Eigen initiatief waar goede ideeën uit voortkomen, worden zo steeds schaarser.  Daarbij heerst er dus een algemeen gevoel van angst en bepaalde werknemers voelen zich geïntimideerd. De werknemers zullen hier dus wel meewerken uit een bepaald gevoel van angst, maar dat blijven ze niet volhouden. Na een tijd zal het de algemene sfeer verzieken. Na verloop van tijd krijgt een deel van de werknemers zelfs te maken met een burn-out. Dankzij het toepassen van een systemisch leiderschap zal er geen sprake meer zijn van een angstcultuur.

Cursus verandermanagement

Weet je niet goed hoe je naar een systemisch leiderschap toe kan werken? Gelukkig bestaat er nu een cursus verandermanagement! Deze cursus zorgt ervoor dat je de nodige veranderingen in je bedrijf kan aanbrengen, zodat de algemene sfeer positiever wordt en ook de zaken erop vooruit gaan! Wat wil je nog meer?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hallo, ik ben Julia de Bruin. In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper. Naast mijn fulltime baan vind ik het ook erg leuk om te schrijven. Ik vind ergonomisch werken heel belangrijk. Veel mensen krijgen lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een verkeerde stoel en verkeerde zithouding. Een fitte werknemer is een goede werknemer! Daarom ga ik graag voor jullie op zoek naar de beste tips over goede ergonomische werkplekken en bijvoorbeeld een goede ergonomische zithouding.

Leave A Reply