4 keer het positieve effect van kunst op kantoor

0

Een kantoor met voldoende faciliteiten, de juiste ruimteverdeling, goed kantoormeubilair – er wordt continu gewerkt aan manieren om het werkgeluk te vergroten. Je kantoor mooi en aantrekkelijk maken door kunst op te hangen? Het is vast eens door je hoofd geschoten. Maar wist je dat de positieve effecten van kunst nog veel verder reiken?

1. Kunst is gezond

Kunst is goed voor je gezondheid! Dit wordt steeds vaker door onderzoek aangetoond. Zo blijkt bijvoorbeeld dat je brein dopamine (het gelukshormoon) aanmaakt wanneer je naar kunst kijkt. Kleurrijke kunstwerken en kunstwerken met natuurelementen worden daarbij in het bijzonder gewaardeerd. Ook kan je in sommige gevallen fysiek een rustgevend effect ervaren wanneer je naar kunst kijkt. Je spieren ontspannen en je hartslag daalt. In het wetenschapsveld van de neuro-esthetiek wordt in breder verband de invloed van vorm, textuur, kleur, geur, geluid en smaak op onze gemoedstoestand onder de loep genomen.

2. Kunst stimuleert je creativiteit

Van kunst kan je veel leren. Kunst betekent voor iedereen iets anders en door dit subjectieve karakter is het bij uitstek een goed middel om je creativiteit én eigen beoordelingsvermogen aan te spreken. Wat zié je eigenlijk en hoe verschilt dit van interpretaties van anderen? Kunst kan je helpen bij het trainen van je waarnemingsvermogen, stimuleert je om je eigen interpretatie onder woorden te brengen en om je open te stellen voor andere perspectieven. Deze nieuwe mindset kan je vervolgens ook op andere situaties toepassen.

3. Kunst versterkt je imago

Hoe probeer jij als werkgever een goede indruk te maken op zowel je werknemers als klanten? Goede faciliteiten, de juiste tone-of-voice of bepaald kleurgebruik op de werkvloer? Ook kunst kan een belangrijke bijdrage leveren aan de uitstraling van je kantoor. Een indrukwekkend kunstwerk in de entree om klanten meteen een goed beeld te geven bijvoorbeeld. Een keuze voor bepaalde thema’s – mensen, natuur, circulaire kunst, fotografie – kan je helpen om je visie en uitstraling kracht bij te zetten. Tot slot kun je ook voor kunstwerken kiezen waarin je huisstijl – bijvoorbeeld in kleur – terugkomt.

4. Kunst biedt uitkomst bij functionele vraagstukken

Voldoende privacy, rust, een goede akoestiek – een werkruimte kent vaak vele uitdagingen. Met de populariteit van open kantoortuinen als werkruimte is de wens voor privacy, concentratie en rust sterk toegenomen. Oplossingen voor dit soort vraagstukken kunnen al liggen bij simpele veranderingen. Dat kunst ook hier een optie is, zou je misschien allerminst verwachten. Toch gaan kunst en functionaliteit vaak goed samen. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om kunst op akoestische panelen te maken, die zorgen voor het dempen van geluid en galm. Heb je een werkruimte met veel glas en ramen? Dan kunnen raamfolies met kunstprints uitkomst bieden.

Kunst is mooi, interessant en kan een kantoor omtoveren tot inspirerende werkplek. Maar kunst doet in al zijn diversiteit nog veel meer en kan een oplossing bieden voor talloze vraagstukken. Op basis van de vier bovenstaande positieve effecten van kunst op de werkvloer, wordt duidelijk dat kunst op kantoor eigenlijk een absolute must is!


Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply