Tips voor een effectieve brainstormsessie

0

Bij het zoeken naar oplossingen voor een probleem binnen het bedrijf komt een brainstormsessie zeker van pas. Ook bij het lanceren van nieuwe producten of diensten is hier vaak een effectieve brainstorm aan vooraf gegaan. Kortom, brainstormen is een must voor ieder project of probleem. Maar hoe zorg je ervoor dat dit zo effectief mogelijk verloopt? 

Er zijn verschillende manieren mogelijk. Je kunt brainstormen in je eentje. Maar meestal gebeurt dit toch met meerdere collega’s zodat je input vanuit alle kanten kunt krijgen. Vooral wanneer je met meerdere mensen brainstormt is het belangrijk dat er bepaalde richtlijnen gevolgd wordt. In dit artikel geven we enkele tips hoe jij voortaan succesvol kunt brainstormen op kantoor. 

Klap de laptops dicht! 

De grootste fout die je kunt maken tijdens het brainstormen is door allemaal een laptop op schoot te nemen en vervolgens te verwachten dat de sessie succesvol zal verlopen. Geloof ons: dat zal niet gebeuren. Een laptop geeft niet alleen veel extra afleiding (oh, een nieuwe mail!), maar zal tevens ook de creativiteit veel minder stimuleren. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat schrijven bijdraagt aan de creativiteit van de mens. Tijdens het schrijven worden de hersenen uitgedaagd om meerdere verbindingen te leggen. Hierdoor werken ze harder en wordt het creatieve gedeelte van je hersenen eerder aangesproken. 


Een vulpen kopen is dan ook een goede eerste stap voor een succesvolle brainstormsessie. Laat iedereen die bij de brainstormsessie aanwezig is zijn of haar favoriete schrijfgerei meenemen en brainstormen maar! 

Brainstorm samen, niet tegen elkaar 

Probeer tijdens het brainstormen altijd positief tegen de ideeën van een ander aan te kijken. Je doet het samen. Door samen te brainstormen kunnen jullie elkaar versterken. Wijs een idee daarom niet direct af, maar probeer erop in te gaan en het te versterken. Laat de ‘Ja, maar…’ zitten en probeer voort te borduren op het eerder genoemde idee. Juist door met onverwachte ideeën te werken prikkel je de creativiteit. Zodra je beter gaat samenwerken, zal je merken dat het brainstormen leuker én effectiever zal worden. 

Blijf een goed tempo aanhouden 

Het is zo verleidelijk om na een uur plotseling wat af te zwakken. Misschien zelfs amper nog te reageren en anderen het werk te laten doen. Maar wanneer jij met deze mentaliteit aanwezig bent, zal dit anderen ook beïnvloeden. En wanneer iedereen met een lusteloos gevoel aanwezig is, is de kans op succes zeer klein. Daarom is het belangrijk om het tempo erin te houden. Zo blijft je geest scherp. Blijf niet te lang steken bij ideeën en ga vrolijk door. 

Behandel je meerdere onderwerpen tijdens een brainstormsessie? Plan dan alvast welke onderwerpen je om welke tijd gaat behandelen. Zo blijft het interessant om te brainstormen. Probeer tevens voldoende pauzes in te plannen. Zo kan iedereen even de benen strekken, een ommetje maken of wat eten en vervolgens vol positieve energie weer aan tafel verschrijven. 

Formuleer het probleem of doel 

Parker pen kopen voorafgaand aan de brainstormsessie, Check! Mensen verwittigd die aanwezig moeten zijn, Check! Planning gemaakt, Check! Maar vergeet je nu niet iets? Want hoe weet men waar ze voor moeten brainstormen als jij dit niet duidelijk maakt? Probeer daarom het probleem of doel zo duidelijk mogelijk te formuleren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen die de sessie bijwonen. Stuur daarom van tevoren een duidelijke mail en leg uit wat de bedoeling is van de brainstormsessie. Zo kan men hier al een beetje over gaan nadenken en komen ze waarschijnlijk al zeer snel met goede ideeën aan tafel. 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave A Reply