3x waarom het belangrijk is om bedrijfsafval te scheiden

0

Duurzaam ondernemen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Zowel de overheid als klanten vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker. Een van de manieren om duurzamer te ondernemen is het zorgen voor een goede scheiding van de verschillende stromen bedrijfsafval. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat je als bedrijf een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Wil je weten waarom het scheiden van bedrijfsafval zo belangrijk is? Lees verder voor drie redenen om bedrijfsafval te scheiden!

Reden 1. Bespaar op kosten

In Nederland is elk bedrijf verantwoordelijk voor de verwerking van het door hen geproduceerde bedrijfsafval. Het is verplicht om hiervoor een gecertificeerd afvalverwerkingsbedrijf in te schakelen, zodat het afval op de juiste manier wordt verwerkt. Het is belangrijk om per afvalstroom rolcontainer, perscontainer of afvalcontainer te huren, zodat het afval bij de bron gescheiden kan worden. Door direct bij de bron te scheiden wordt voorkomen dat er onnodig veel afval bij het restafval belandt. Restafval is de duurste afvalstroom, waardoor het verminderen van deze afvalstroom een flinke besparing kan opleveren. 

Reden 2. Circulaire economie

Een circulaire economie, ook wel kringloop economie genoemd, is een begrip die je als ondernemer vast wel eens hebt gehoord. Als er gesproken wordt over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt een circulaire economie vaak genoemd. Bij circulair ondernemen is het ontzettend belangrijk om afval bij de bron te scheiden, zodat de grondstoffen van de schone afvalstromen hun waarde behouden. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Reden 3. Wettelijke verplichting

Een andere reden om je bedrijfsafval goed te scheiden is dat dit vanuit de overheid is verplicht. In Nederland zijn alle bedrijven verantwoordelijk voor het scheiden bij de bron van hun afval. Gebeurd dit niet? Dan riskeer je als bedrijf zelfs een flinke boete. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gecontroleerd op vervuilde afvalstromen bij bedrijven. Als bedrijf is het dan ook belangrijk om bezig te zijn met een goede afvalscheiding binnen je bedrijf. Zo mag puin, papier, plastic en karton niet bij het restafval belanden.

Naast dat er voldoende afvalcontainers per afvalstroom aanwezig zijn is het van belang om medewerkers bewust te maken van het belang van afval scheiden. Bespreek het scheiden van afval en zorg ervoor dat duidelijk aangegeven staat welk afval in welke container moet.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply