Wat houdt de energielabel C verplichting voor kantoren in?

0

Het is je vast niet ontgaan en je hebt er ongetwijfeld over gehoord, namelijk dat label C kantoren verplicht worden. Het is zo dat vanaf 2023 alle kantoren verplicht het energielabel C nodig hebben. Maar hoe kom je er in eerste instantie achter wat het label is van jouw kantoor? Je kunt dit namelijk heel eenvoudig in kaart brengen door je het te laten berekenen door een adviseur. Men noemt deze persoon ook wel de EPA-U adviseur. Een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen? Wacht daar niet te lang mee.

Wat houdt EPA-U precies in?

De EPA-U, ook wel Energie Prestatie Advies Utiliteit genoemd, is simpelweg een certificaat voor utiliteitsgebouwen. Een utiliteitsgebouw is een gebouw dat geen woonbestemming heeft. En zo’n certificaat toont aan hoe energiezuinig jouw gebouw is. Dat is niet alles wat dit certificaat te bieden heeft. Het maakt namelijk ook duidelijk welke energiebesparingen er genomen moeten worden en welke energiebesparingen mogelijk kunnen zijn. Het EPA-U certificaat is verplicht voor alle eigenaren in het bezit van bestaande, maar ook nieuwe, utiliteitsgebouwen. 

Kantoren hebben vanaf 2023 verplicht een energielabel C of hoger nodig

Een utiliteitsgebouw is dus een gebouw zonder woonbestemming. Je kunt dan denken aan gebouwen zoals een kantoor, een school of een ziekenhuis. Ga naar de website van het RVO en je kunt er een heel mooi overzicht utiliteitsgebouwen vinden. Recent staat het energielabel voor kantoren in de schijnwerpers, omdat deze gebouwen vanaf 2023 verplicht zijn om een energielabel C of hoger te hebben.

EPA-U adviseur helpt om energieverbruik in kaart te brengen

Kantoren groter dan 100 vierkante meter hebben dus energielabel C of hoger nodig. Is dit niet het geval dan mag het kantoor niet in gebruik worden genomen. Eigenaar van kantoren hebben nog wel even de tijd om aan deze eisen te voldoen en het energielabel te bepalen. En waar nodig is te verbeteren. Een EPA-U adviseur helpt jou bij het in kaart brengen van het huidige energieverbruik van het kantoor. Zodra deze adviseur alles in kaart heeft gebracht kunnen er eventuele vervolgstappen genomen worden om het energielabel te verbeteren. Vergelijk hier eenvoudig meerdere energielabel offertes met elkaar.

Bij sommige kantoren is een energielabel C niet verplicht

In sommige geval hoeft een kantoor geen energielabel C te hebben vanaf 2023. Dat geldt als het gebruiksoppervlakte minder dan 100 vierkante meter beslaat. Het gebruiksoppervlakte 50% beslaat van het totaal gebruiksoppervlakte. Je hoeft ook geen energielabel C te hebben als het om een Rijksmonument gaat. Of het om kantoor gaat dat maximaal 2 jaar in gebruik wordt genomen. Geen label is nodig als het kantoor wordt onteigend of aangekocht. Ook is er geen energielabel C nodig als er geen energie wordt gebruikt op binnenklimaat op peil te houden. En tot slot is zo’n label niet nodig als er maatregelen nodig zijn om een energie-index van 1.3 te realiseren en die een terugverdientijd hebben een maximaal aantal van 10 jaren.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply