Ben jij goed verzekerd? 2 essentiële bedrijfsverzekeringen

0

Als ondernemer loop je risico’s. Tegen de (financiële gevolgen van) schade (aan anderen) die jij of jouw medewerkers aanrichten tijdens het werk kun je je gelukkig goed verzekeren. Net als voor de financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. In dit artikel geven wij uitleg over twee essentiële bedrijfsverzekeringen waarmee je goed verzekerd bent: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVB-verzekering genoemd, is een verzekering waarbij je goed verzekerd bent voor (de financiële gevolgen van) schade (aan anderen) die jij of jouw medewerkers aanrichten tijdens het werk. Wanneer een van jouw medewerkers – of misschien wel jijzelf – tijdens het werk schade veroorzaakt aan mensen, onroerende goederen of andermans spullen, dan is jouw bedrijf mogelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Deze aansprakelijkheid geldt voor materiële schade, letselschade en zelfs gevolgschade. Indien jouw bedrijf aansprakelijk is, kun je je met een AVB-verzekering beschermen tegen schadeclaims. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar voor ZZP’ers en MKB’ers. Er geldt geen maximale jaaromzet of maximaal aantal medewerkers. Daarnaast is deze bedrijfsverzekering geschikt voor iedere rechtsvorm actief in verschillende branches.

Kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wat zijn de kosten van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? De premie die je als zelfstandig ondernemer voor de AVB-verzekering betaalt, hangt af van een aantal verschillende factoren, te weten:

  1. Het aantal medewerkers dat je in dienst hebt (ook wel de grootte van jouw bedrijf);
  2. De branche waarin je actief bent en het beroep dat je uitoefent;
  3. Bruto jaarloon van jou en je medewerkers en de jaaromzet;
  4. De hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren.

Zo zal een marketeer die vooral op kantoor werkt minder premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betalen dan een eigenaar van een klein schildersbedrijf. Daarnaast geldt dat hoe risicovoller jouw beroep en de branche waarin je actief bent is, hoe hoger jouw premie zal zijn. Mocht je lid zijn van een branchevereniging of koepelorganisatie en heeft de verzekeraar daar een overeenkomst mee, dan kan het zo zijn dat je korting op jouw premie kunt krijgen. In het geval van schade betaal je een (vast) eigen risico. Voor de AVB-verzekering geldt een eigen risico van minimaal €250,-.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een andere essentiële bedrijfsverzekering is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel BAV-verzekering genoemd. Waar het bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om materiële schade en letselschade gaat, dekt deze verzekering juist vermogensschade. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. Ter voorbeeld: als je als architect een foute berekening maakt, waardoor de bouw komt stil te liggen, dan beschermt deze verzekering jou tegen de gevolgen hiervan. Een BAV-verzekering is onmisbaar voor ZZP’ers en MKB’ers in de dienstverlening die bijvoorbeeld advies geven, tekeningen maken of berekeningen uitvoeren. Voor wat betreft de kosten van deze verzekering is de premie afhankelijk van de werkzaamheden die je als bedrijf uitvoert en van de omzet. Ook hiervoor geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de premie.

En, ben jij goed verzekerd? Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je er verzekerd van dat je goed verzekerd bent!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply