4 zaken die bijdragen aan de gezondheid van je personeel

0

Als werknemer wil je graag dat er sprake is van zo min mogelijk ziekteverzuim binnen je bedrijf. Maar op de eerste plaats wil je dat je personeel zich goed en gezond voelt. Als werkgever kun je hieraan bijdragen. Dit komt ten goede aan de prestaties van je personeel, de sfeer binnen je bedrijf en uiteindelijk aan de prestaties van je bedrijf. Daarnaast is het zo dat de verantwoordelijkheid hiervoor deels bij het personeel zelf ligt, maar ook zeker deels bij de werkgever. Hoe zorg je voor de gezondheid van je personeel? Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste punten.

1. Een gezonde werkomgeving

Allereerst is het uiterst belangrijk dat werknemers elke dag hun werk kunnen doen in een gezonde werkomgeving. Daar kan een werkgever veel in betekenen. Zo kan een werkgever die zijn personeel laat werken met lasapparaten zorgen voor afzuiging van de lasrook. Afhankelijk van de werkzaamheden binnen jouw bedrijf zijn er altijd zaken die je zo optimaal mogelijk kunt inrichten met betrekking tot de gezondheid van je werknemers. Ook zaken in de basis van je bedrijf zoals een ergonomische werkplek zijn van invloed op de gezondheid van je werknemers. Dat kan een investering zijn, maar het zal uiteindelijk geld op gaan leveren.

2. Een veilige werkomgeving

Een gezonde werkomgeving moet ook een veilige werkomgeving zijn. Veiligheid op het werk is een combinatie van meerdere aspecten. Hier wordt ook op toegezien, zo is het voor dienstverlenende bedrijven verplicht om te beschikken over een VCA-certificaat. Dit certificaat geeft aan dat het desbetreffende bedrijf voldoet aan de gestelde eisen wat betreft een veilige werkomgeving.

3. Bedrijfshulpverlening

Veiligheid kan ook worden gezien als voorbereid zijn op ongevallen binnen het bedrijf. Daarom is het zeer belangrijk dat een bedrijf beschikt over bedrijfshulpverleners. Dat is niet alleen verplicht; het is ook een veilig gevoel voor de werknemers binnen een bedrijf. Zorg vooral ook dat er voldoende werknemers zijn die bedrijfshulpverlener zijn en dat iedereen weet wie dit zijn. Zo weten andere medewerkers altijd bij wie ze moeten zijn in geval van nood.

4. Houd de sfeer goed

Lol trappen is inderdaad niet het belangrijkste wat werk betreft. Maar vergeet nooit dat je met mensen werkt in plaats van nummers. Sfeer is echt belangrijk. Houd in de gaten hoe het personeel zich voelt op het werk door zaken als voortgangsgesprekken en maak ook ruimte voor teamuitjes en dergelijke.

Gezonde werknemers leiden tot een gezond bedrijf!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply