De 1,5 meter economie: Hoe houd je genoeg afstand op kantoor?

0

Door de sombere vooruitzichten dat corona en de 1,5 meter samenleving de komende jaren nog een rol gaat spelen in de wereld, maakt menig ondernemer zich terecht zorgen over de toekomst van zijn of haar bedrijf. De eerste zorg is natuurlijk of het bedrijf tijdens deze gezondheidscrisis en de eventuele economische klap die volgt nog wel overeind kan blijven staan. Zodra je zeker weet dat jouw bedrijf kan blijven bestaan, komt de volgende hobbel in de weg; hoe werk je op kantoor met 1,5 meter afstand?

Afwisselend thuiswerken

Veel bedrijven dachten in eerste instantie dat het grootschalig thuiswerken een enorm obstakel was in de bedrijfsvoering. Nu we dit met zijn allen al een aantal weken doen, blijkt deze verwachting niet helemaal terecht. Thuiswerken lukt aardig en dankzij allerlei apps en programma’s kunnen we prima contact houden met onze collega’s. Dus wat nou als we dit thuiswerken doorzetten in de toekomst. 

Door afwisselend thuis te werken – bijvoorbeeld 2 dagen in de week thuis en 3 dagen op kantoor – zijn er op een dag minder mensen in het kantoorgebouw te vinden. Er ontstaat zo als het ware een ploegendienst. Op het kantoor zelf moet dan nog steeds zoveel mogelijk worden gedaan om de collega’s die nog op kantoor zijn niet te snel tegen het lijf te lopen.

1,5-meter-kantoorinrichting

We hebben het bij Het Kantoorkompas veel over de kantoorinrichting gehad. In dit blog alleen geen tips over hoe je door de inrichting de sfeer verhoogt, of de productiviteit verbetert. Dit blog gaat puur over wat je kan doen om op 1,5 meter te kunnen werken. 

1,5 meter op kantoor

Voor veel van de maatregelen om 1,5 meter afstand te kunnen houden op het kantoor is ruimte nodig. Veel kleinere bedrijven hebben die ruimte niet. Daarom is het voor hen extra belangrijk om mensen genoeg thuis te laten werken. 

Oplossingen in een groter kantoor kunnen bijvoorbeeld zijn om éénrichtingsverkeer in te stellen en tussenschotten te plaatsen. Het kantoor gaat dan misschien lijken op een computerlokaal in toetsopstelling op de middelbare school. Niet erg gezellig misschien, maar een mogelijkheid is om tussenschotten van glas of doorzichtig plastic te maken, zodat er nog wel contact blijft. Verder is het belangrijk om ook in pauzes genoeg afstand aan te houden en de tafels en stoelen dus verder uit elkaar te schuiven. 

Bij flexibele werkplekken kan gebruik gemaakt worden van persoonlijke of weggooi placemats. Zo houd je het bureau zelf schoner. Ook toetsenborden en muizen kunnen gelinkt worden aan één persoon om zo besmetting te voorkomen. Als jouw bedrijf gebruik maakt van persoonlijke werkplekken is dit probleem een stuk kleiner. Vaak zijn die werkplekken ook groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden. Wat ook kan helpen is om markeringen op de grond te maken van wat 1,5 meter is. Als laatste is het gewoon heel belangrijk om het kantoor schoon te houden en dus misschien wat extra geld te investeren in een schoonmaakservice.

Stoelendans op 1,5 meter

In een klein kantoor is waarschijnlijk snel te overzien waar veel mensen zijn en waar niet. Het is dan zaak om een plek te zoeken om te werken waar weinig mensen zijn. In grotere kantoren van meerdere verdiepingen zal dit lastiger worden. Je hebt ook helemaal geen tijd om op en neer te lopen naar werkplekken en vervolgens te zien dat hier geen plek meer is. 

Een idee is om een systeem te ontwikkelen waarop werknemers snel kunnen zien welke plekken vol zijn en welke niet. Op hogescholen en universiteiten wordt nu ook al gebruik gemaakt van een app of programma waarop te zien is welke lokalen vrij zouden moeten zijn om te kunnen werken. Het is wel zaak dat dit systeem goed up-to-date blijft, anders loop je nog steeds voor niets op en neer. Er zijn al een aantal van deze bezettings-systemen actief waarin je naast zien waar plek is, ook een werkplek kunt reserveren. 

Praktijk

Bovenstaande ideeën om op 1,5 meter afstand aan het werk te gaan zijn niet zomaar bedacht. Ze zijn goed uitvoerbaar en sommige bedrijven nemen de eerste stappen al om de komende tijd op deze manier aan de slag te kunnen. Zo ook de vastgoedonderneming Cushman & Wakefield. Zij laten in een filmpje zien hoe het 1,5 meter kantoor eruit ziet en hoe er dus succesvol in de 1,5 meter samenleving op kantoor gewerkt kan worden.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hallo, ik ben Julia de Bruin. In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper. Naast mijn fulltime baan vind ik het ook erg leuk om te schrijven. Ik vind ergonomisch werken heel belangrijk. Veel mensen krijgen lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een verkeerde stoel en verkeerde zithouding. Een fitte werknemer is een goede werknemer! Daarom ga ik graag voor jullie op zoek naar de beste tips over goede ergonomische werkplekken en bijvoorbeeld een goede ergonomische zithouding.

Leave A Reply